S PLATNA U ČAŠU

Pozovite danas društvo na filmsku večer: na programu neka budu stari filmovi i pet odličnih koktela koji se u njima pojavljuju!

Za prvi kolekcionarski broj Dobre hrane koji je izašao krajem ožujka zamolili smo pet vrhunskih barmena da nam za editorijal spreme neki od kultnih filmskih klasika, koktele koji se javljaju u filmovima koji nikad ne izlaze iz mode. Karlo Ferenčak iz zagrebačkog restorana Noel, Roman Rabik iz Alce, Dominik Bečvardi iz Peaches & Cream, Matia Ivanišević iz Blend bara i Ivan Leko iz Express bara prihvatili su izazov, spremili nam French 75, White Russian, Manhattan, Vesper Martini i Mississippi Punch. Ne samo to, svaki od njih zamislio je i moderniziranu verziju tih koktela, kako bi dodao svoj osobni pečat. To znači da imamo ne pet, nego deset izvrsnih prijedloga što možete poslužiti svojim prijateljima kada ih okupite na zabavnom druženju pred improviziranim filmskim platnom, jer osim popisa koktela, imamo i popis filmova koje morate pogledati barem jednom u životu!

image
Mixetto/Getty Images

CASABLACA
Karlo Ferenčak iz Noela spremio nam je odlični French 75 koji se javlja u "Casablanci", slavnom filmu iz 1942. godine, redatelja Michaela Curtiza. Pratite i vi avanture Humphreyja Bogarta i Ingrid Bergman s čašom French 75 u ruci, a želite li izazov, spremite njegovu modernu varijantu za koju će vam trebati, vjerovali ili ne, ali ishlapljeli pjenušac!
image

Humphrey Bogart i Ingrid Bergman u Casablanci

Rights Managed/mary Evans Pict

FRENCH 75

Treba vam:
30 ml džina
15 ml soka od limuna
10 ml šećernog sirupa
led
oko 50 ml pjenušca
korica limuna

Priprema:
U šejker ubacite sve sastojke osim pjenušca i dobro protresite. Procijedite sastojke u rashlađenu čašu za pjenušac, a potom dolijte pjenušac. Na kraju žlicom oprezno promiješajte koktel i dekorirajte svježom koricom limuna.


image

Koktel French 75 u verziji Karla Ferenčaka (lijevo) i klasičnoj verziji

Marko Miscevic/Cropix

DORUČAK KOD TIFFANYJA
Osim što se divi izlogu slavne draguljarnice Tiffany‘s s kavom i lisnatim pecivom u ruci, ekscentrična Holly Golightly, lik koji igra iznimna Audrey Hepburn u filmu "Doručak kod Tiffanyja" može i dobro popiti. Upravo je Mississippi Punch koktel koji nudi na svojoj divljoj kućnoj zabavi koja izmakne kontroli, a za naše snimanje ga je pripremio Ivan Leko iz Express bara. Ne samo to, njegova verzija poslužila mu je kao baza za novi koktel u ponudi bara.
image

Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja

Jurow Shepherd/afp/profimedi

MISSISSIPPI PUNCH

Treba vam:
25 ml burbon viskija
15 ml tamnog ruma
15 ml konjaka
10 ml soka od limuna
15 ml šećernog sirupa
25 ml vode
led za posluživanje

Priprema:
U šejker stavite sve sastojke, osim ruma, i dobro protresite. Procijedite sastojke u dobro ohlađenu čašu s ledom. Ako je potrebno, dopunite s još leda. Ubacite slamku u čašu pa lagano i polako po vrhu izlijte tamni rum.


image

Koktel Mississippi Punch u klasičnoj (lijevo) i verziji Ivana Leke

Marko Miscevic/Cropix

NEKI TO VOLE VRUĆE
Manhattan se često izdvaja kao jedan od najboljih koktela ikad osmišljenih, a svoju ulogu našao je i u komediji “Neki to vole vruće” s Marilyn Monroe režisera Billyja Wildera. Ovaj konkretni koktel spremio nam je Dominik Bečvardi iz Peaches & Cream, a a u svojoj verziji ga je doradio tako što je zamijenio pojedine vrste alkohola.
image

Marilyn Monroe i Tony Curtis u sceni iz filma Neki to vole vruće

Supplied By Lmk/landmark/pro

MANHATTAN

Treba vam:
50 ml raženog viskija
20 ml slatkog crvenog vermuta
nekoliko kapi aromatskog bittera
1 Maraschino višnja
led

Priprema:
U čašu za miksanje stavite sve sastojke i led pa miješajte 10-15 puta da se svi sastojci sjedine i da se piće rashladi. Procijedite u čašu, dodajte višnju i poslužite.


image

Koktel Manhattan u verziji Dominika Bečvardija (lijevo) i u klasičnoj verziji

Marko Miscevic/Cropix

VELIKI LEBOWSKI
Iako ovaj po sastojcima jednostavan, a po okusu raskošan koktel na bazi votke postoji još od sredine 1950-ih, ponovno ga je proslavila crna komedija “Veliki Lebowski” braće Coen iz 1998. godine s Jeffom Bridgesom u glavnoj ulozi nonšalantnog Jeffreyja “Dudea” Lebowskog. Nakon što nam je pokazao klasični recept za White Russian, barmen Roman Rabik spremio ga je na malo uglađeniji način kako bi mu dao kremastu teksturu i dodatni element karameliziranog šećera!
image

Jeff Bridges u filmu Veliki Lebowski

Polygram Filmed Entertainment/

WHITE RUSSIAN

Treba vam:
60 ml votke
30 ml likera od kave
30 ml vrhnja za šlag
macerirana višnja

Priprema:
U čašu punu leda ulijte votku i liker od kave, promiješajte pa dodajte vrhnje. Dodajte višnju i poslužite.


image

Koktel White Russian u izvedbi Romana Rabika (lijevo) i klasičnoj izvedbi

Marko Miscevic/Cropix

CASINO ROYALE
Vesper Martini, piće na bazi votke, javlja se već u prvom romanu Iana Fleminga “Casino Royale” izdanom 1953. godine i Fleming se smatra izvornim autorom koktela. Za naš editorijal Vesper Martini spremio je barmen Matia Ivanišević iz zagrebačkog Blend bara, a zatim je u svojoj verziji džin prethodno infuzirao s timijanom i limunovom koricom.
image

Daniel Craig u filmu Casino Royale

sunset Box/allpix Press/pr

VESPER MARTINI

Treba vam:
50 ml džina
20 ml votke
10 ml bijelog vermuta odnosno bijelog aperitivnog vina
led
korica limuna

Priprema:
Stavite sve sastojke u šejker, dodajte led i tresite 10 do 15 sekundi. U široku čašu za martini dvostruko procijedite koktel tako što ćete preko čaše staviti još i fino cjedilo. Koricu limuna zavrnite kako bi se oslobodila esencijalna ulja i poprskala čašu. Stavite koricu u čašu i poslužite.


image

Koktel Vesper Martini u klasičnoj (lijevo) i izvedbi Matie Ivaniševića

Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 13:30