Sretna Songkrana!

Počela je proslava tajlandske nove godine koju je najbolje proslaviti njihovim ukusnim i laganim desertom

U posljednjem nastavku video specijala posvećenog tradicionalnoj tajlandskoj kuhinji Tatiya Berlan otkriva nam recept za zanimljivu slasticu

Višednevna proslava Tajlandske lunarne godine - Songkrana je počela! Održava se 13. travnja i upravo je to dobar povod da foodieji širom svijeta požele još jednu sretnu Novu godinu. Popularnost tajlandske kuhinje lako je provjerljiva. Kako piše naš suradnik Bruno Bratić u temi posvećenoj tajlandskoj kuhinji u novom broju magazina Dobra hrana, na glasovitoj CNN-ovoj listi 50 najomiljenijih jela svijeta čak je sedam tajlandskih, što je daleko najviše na svijetu!

VIDEO: JURE CUKAR I DAVOR PONGRAČIĆ, MONTAŽA: TONĆI LAURA


Baš iz tog razloga ovoj smo kuhinji posvetili nekoliko stranica u aktualnom broju magazina i video specijal na Dobroj hrani koji možete pogledati ovdje.

Dašak ove zemlje i njezine bogate gastronomije, ako uskoro ne planirate putovati na Tajland, možete doživjeti ako upoznate Srećka Berlana, njegovu suprugu Tajlanđanku Lak i njihovu jedinicu Tatiyu. Srećko i Lak upoznali su se prije 22 godine kada je on posjetio Tajland i bila je to, kako su priznali našem kolegi, ljubav na prvi pogled. Ubrzo svi troje sele u Hrvatsku i u Zagreb donose dio Tajlanda, ne samo u poetskom smislu.

image

Lakh i Tatiya Berlan

Berislava Picek/Cropix

U obiteljskoj trgovini Pan Asia među dvije tisuće proizvoda deseci su tajlandskih namirnica uz koje se lako uživjeti u veliku dalekoazijsku kulinarsku tradiciju.

Samo za Dobru hranu Tatiya je pripremila nekoliko tradicionalnih tajlandskih jela. Nakon Pad Thai Koonga, Khao Pad Koonga, Tom Yum Koonga i Kaeng Panang Nuea priprema nam nešto posebno.

image
Berislava Picek/Cropix

SA-KOO NAM KRATHI

Perle od tapioke s kokosovim mlijekom

Sastojci (za 1 - 2 osobe):

100 g Tapioka perlica
1 žlica vode
200 ml kokosova mlijeka
15 g šećera
prstohvat soli

1. Perle od tapioke kuhajte desetak minuta u vrućoj vodi da postanu prozirne, isperite hladnom vodom i ocijedite.

2. Zagrijte kokosovo mlijeko (ne kuhati), umiješajte sol i šećer, dodajte perle od tapioke i sve dobro izmiješajte.

SAVJET: Desert možete oplemeniti voćem po izboru (zreli mango, jagode i sl.).

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Sve recepte i cijelu priču o tajlandskoj kuhinji i obitelji Berlan potražite u aktualnom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49