Povrtna jela

Pita s jajima i špinatom pripremite kao ukusno predjelo ili lagani proljetni ručak

 iStock
Obiđite tržnice i potražite domaća jaja i svoju omiljenu lisnatu salatu poput špinata, blitve ili raštike...

Trebat će vam:

Za tijesto:
375 g oštrog brašna
1 žličica soli
4 žlice maslinova ulja

Za nadjev:
1,2 kg lisnatog povrća (špinata, blitve i slično)
2 žlice maslinova ulja plus još za premazivanje
1 veliki luk
sol i papar
ribani muškatni oraščić
250 g ricotte
85 g ribanog parmezana
9 velikih jaja
2 žličice šećera po želji

Stavite brašno u veliku zdjelu. U čašu vode stavite žličicu soli i četiri žlice ulja pa pomiješajte, a zatim mješavinu izlijte u zdjelu s brašnom i miješajte sve dok ne oblikujete tijesto. Prebacite kuglu tijesta na blago pobrašnjenu podlogu i mijesite dvije do tri minute dok ne postane glatko. Ako se tijesto lijepi, dodajte malo brašna po potrebi. Zamotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata. U velikom loncu pustite za zavrije voda, a zatim u etapama blanširajte lisnato povrće tako što ćete ga potopiti u kipuću vodu tek toliko da povene, a zatim prebacite povrće u cjedilo da se ohladi pod mlazom hladne vode. Kada ste sve blanširali podijelite povrće u četiri dijela i rukom pokušajte iscijediti što više vode. Grubo usitnite povrće velikim nožem, a zatim ponovno ocijedite. Zagrijte dvije žlice ulja u širokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjeni luk i malo soli te kuhajte uz miješanje oko pet minuta odnosno dok ne omekša. Dodajte usitnjeno lisnato povrće, posolite i popaprite pa dobro izmiješajte. Maknite s vatre i dodajte muškatni oraščić, ricottu i pola količine parmezana pa pomiješajte. Kušajte i po potrebi dodatno začinite. Umutite četiri jaja. Odvojite tri žlice umućenih jaja sa strane, a ostatak dodajte u povrće te dobro izmiješajte pa pustite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 190°C. Razrežite tijesto na četiri dijela i oblikujte kugle. Izvaljajte svaku kuglu u jako tanki krug promjera 30 cm. Stavite prvi sloj tijesta u okrugli lim za pite iste širine koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Lagano premažite uljem pa stavite iduće tijesto u lim. Ravnomjerno rasporedite povrće preko tijesta u sloju debljine do 5 cm tako da ostavite prazni rub od 2,5 cm tijesta. Izravnajte površinu. Žlicom napravite pet udubljenja u sloju povrća i razbijte jaje u svaku udubinu. Pospite ostatkom parmezana. Prekrijte trećim komadom tijesta i premažite ga lagano maslinovim uljem. Stavite posljednji komad tijesta na vrh. Nožićem odrežite višak tijesta. Presavijte vanjske rubove i stisnite ih kako biste zatvorili pitu sa svih strana. Premažite vrh ostatkom umućenih jaja. Po želji posipajte s malo šećera. Nožićem razrežite na dva ili tri mjesta kako bi para mogla van. Pecite oko 45 minuta dok ne poprimi smeđu boju. Prebacite na dasku i pustite da se malo ohladi prije rezanja.

image
iStock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2024 22:49