Pita od pastrnjaka

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 500 g pastrnjaka narezanog na komadiće
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 5-6 jušnih žlica maslaca
  • 2 manja poriluka narezanog na komadiće
  • 80 ml bijelog vina
  • timijan
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 5 velikih jaja
  • 200 g parmezana
  • manja štruca kruha razlomljena na komadiće

Priprema

1. korak

Pastrnjak narezan na komadiće ispeći u pećnici na 200°C nekih 20 minuta. Kada je gotov pustiti ga da se malo ohladi, a temeperaturu pećnice sniziti na 170°C.

2. korak

U međuvremenu na malo maslaca (2 jušne žlice) prepecite poriluk oko 5 minuta. Maknite s vatre, dodajte vino i vratite na vatru te pustite da prokuha oko 2 minute. Dodajte timijan pa maknite s vatre.

3. korak

Pomiješajte preostali omekšali maslac, vrhnje za kuhanje, jaja i parmezan u velikoj posudi. Začinite solju i paprom te dodajte smjesu od poriluka. Zatim dodajte komadiće kruha i dobro pomiješajte. Bilo bi dobro da cijela smjesa odleži preko noći kako bi se sastojci čim bolje proželi.

4. korak

Cijelu smjesu pomiješajte s pastrnjakom te stavite u namašćeni pleh, prekrijte aluminijskom folijom te pecite nekih 50 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćano-smećkastu boju. Maknite foliju pospite s još malo parmezana te zapecite na još nekoliko minuta. Kada je jelo gotovo pustite da odleži nekih 5-10 minuta prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 21:19