ZA POD ZUB

Pita od lješnjaka i čokolade zicer je s kojim nema mjesta za greške! Za pripremu vam ne treba čak ni mikser

Bez previše kompliciranja, danas predlažemo recept za klasičnu, a baš dobru pitu od lješnjaka

Klasične stvari nekad su najbolje, a isto vrijedi i za slastice. U ovoj sam jednostavnoj piti spojila kremu frangipane od lješnjaka i čokoladu te napravila klasičnu kombinaciju okusa, ali na kraju i odličnu slasticu koja se svidjela baš svakoj osobi kojoj sam je ponudila, posebno onima koji u kombinaciji čokolade i lješnjaka vole uživati na dnevnoj razini, samo u nekom drugom obliku.

image
Lidija Lončarić

Cijela slastica ne zahtijeva nikakav poseban trud, osim da zamijesite prhko tijesto, dodate jednostavnu kremu koju ste umutili pjenjačom, a zatim prelijete čokoladom i budete dovoljno strpljivi da se sve stisne. Za pripremu vam neće trebati čak ni mikser, što je uvijek dobro ako vam se baš i ne da baviti s mnogo suđa i spremanja kad svi ostali već navale na slasticu. Osim lješnjaka, upotrijebiti uvijek možete i bademe, čak i pistacije. S čokoladom ionako sve funkcionira baš kako treba.

PITA OD LJEŠNJAKA

Za tijesto:
280 g bijelog brašna
20 g kakaa u prahu
200 g maslaca
malo hladne vode (po potrebi)

Za punjenje:
50 g mljevenih lješnjaka
30 g šećera
10 g brašna
50 g maslaca sobne temperature
1 jaje
prstohvat soli
malo ekstrakta vanilije

Za preljev:
100 g čokolade
100 g slatkog vrhnja

Dodatno:
sjeckani tostirani lješnjaci
cvijet soli

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Sve sastojke za tijesto povežite i zamijesite tijesto. Nemojte mijesiti predugo, dovoljno je da poprimi oblik kugle, a zatim ga omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Za to vrijeme pripremite punjenje. Lješnjake sameljite ili koristite već usitnjene, dodajte im brašno, a zatim i maslac, šećer te jaje. Sve dobro promiješajte kako biste dobili gustu kremu. Slatko vrhnje zagrijte u posudi pa ga prelijte preko čokolade koju ste prethodno nasjeckali. Pustite da se otopi, promiješajte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi. Kad se tijesto stislo, nakon otprilike sat vremena u hladnjaku, izvadite ga, razvaljajte i stavite u kalup za pitu. Izbodite ga pa pecite 15 minuta ‘na slijepo‘, a zatim izvadite i dodajte kremu od mljevenih lješnjaka. Vratite u pećnicu na 20 - 30 minuta, na 180 stupnjeva. Pecite dok ne dobije boju. Izvadite iz pećnice, kratko ohladite, prelijte čokoladom i pustite da se stisne. Na kraju pospite krupno sjeckanim lješnjacima i cvijetom soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 16:36