Ništa bez gusane tave

Pileći zabatci s umakom od gljiva ručak su za prste polizati

Jednostavno, a ukusno

Kada tijekom tjedna poželite konkretniji ručak, izvrstan izbor su pileći zabatci, bilo da su otkošteni ili ne. Sočno meso posluženo s bogatstvom gljiva u kremastom umaku neće razočarati.

Piletina s gljivama u umaku od vrhnja

Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 25 minuta • Porcije: 4

Trebat će vam:

4 žlice maslaca
prstohvat soli
4 pileća zabatka
6 - 10 režnjeva češnjaka
225 g gljiva
240 ml pilećeg temeljca
1 prstohvat pahuljica paprike
malo peršina
120 ml vrhnja
25 g parmezana

image
Anna_shepulova/Getty Images/istockphoto

Zagrijte gusanu tavu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte dvije žlice maslaca i pustite da se otopi. Kada se maslac zapjeni, dodajte pileće batake. Malo ih posolite pa pecite pet minuta sa svake strane dok ne porumene. Izvadite piletinu iz tave. Na masnoću od piletine dodajte usitnjeni češnjak i dobro promiješajte. Ubacite gljive u tavu, povremeno miješajući da ni gljive ni češnjak ne zagore. Dodajte druge dvije žlice maslaca u tavu i pustite da se otopi. Nastavite peći češnjak i gljive dok ne porumene. Dodajte ljuskice crvene paprike i usitnjeni peršin, a zatim temeljac i parmezan. Dobro promiješajte, pazeći da sastružete sve zapečene komadiće s dna posude. Isključite vatru pa umutite vrhnje dok se sastojci ne sjedine. Vratite na vatru i pustite da se umak od vrhnja polako kuha i reducira. Vratite piletinu u tavu, pustite da se umak reducira još 5 - 8 minuta, povremeno okrećući piletinu, dok se umak ne zgusne i pileći zabaci ne ispeku. Poslužite uz kruh i salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 02:57