Sjećam se jedne epizode iz svog djetinjstva koju pamtim kao svoj prvi susret sa sladoledom. Mogla sam imati tri, najviše četiri godine kad sam s roditeljima otišla na Rab (bar mislim da je to bio Rab). Tata mi je kupio sladoled od čokolade i objasnio mi kako sve što moram jest paziti da sladoled ne padne na pod. Čuvala sam ga kao kakvu vrijednu umjetninu svako malo lickajući ga sa svake strane. Ipak, bilo je pretoplo i sladoled se topio brzinom svjetlosti pa ga je tata "uzeo pod svoje", prebrisao rubove i vratio mi, kad su krenule krokodilske suze kako mi je pojeo cijeli sladoled da bi na kraju priče i taj isti sladoled završio na podu. Sjećanjem na tu, danas, smiješnu scenu i obožavanjem koje gajim prema sladoledima, odlučila sam napraviti domaće i sljubiti neke od meni omiljenih namirnica. Kad se na tržnici pojave trešnje i bobičasto voće proglašavam ljeto otvorenim tako da su i ovi sladoledi jednostavno morali biti prepuni boja, okusa i mirisa uz neizostavnu čokoladu s kojom je i počela moja sladoledna priča.
Brzi sladoled s kokosom i bijelom čokoladom
200 ml vrhnja za šlag 200 g bijele čokolade 100 g kokosova brašna malo kokosova mlijeka |
Izradite čvrsti šlag i ostavite ga u hladnjaku da se dodatno stisne. U međuvremenu otopite bijelu čokoladu s malo kokosova mlijeka (tek toliko da se ne "uhvati" za posudu). Nakon toga polagano umiješajte čokoladu u šlag i postupno dodajte kokosovo brašno. Zamrznite preko noći.
Sladoled od pečenih bresaka, zvjezdastog anisa i meda
400 g pečenih bresaka 80 g meda 200 ml vrhnja za šlag zvjezdasti anis 1 vanilin šećer 1 limun ili limeta |
Breskve položite na papir za pečenje od kojeg ćete moći napraviti zavežljaj. Pospite ih vanilinim šećerom, na grubo narežite zvjezdasti anis, prelijte limunovim sokom i zasladite ih s četiri žlice meda. Pecite ih 35 minuta na 200°C. Nakon što su gotove, pustite da se ohlade. U međuvremenu čvrsto istucite šlag. Prethodno pečene breskve grubo izmiksajte štapnim mikserom kako bi se vidjela struktura. U šlag nježno umiješajte breskve i med pazeći da okus mora biti slađi jer se dio slatkoće gubi zamrzavanjem.
Sladoled od grčkog jogurta, borovnica i haskapa
250 g grčkog jogurta 300 g borovnica (mi smo koristili 150 g haskapa i 150 g borovnica) 80 g meda 100 g vrhnja za šlag malo limunove korice |
Čvrsto izmiksajte šlag, a zatim nježno umiješajte sve sastojke i bobičasto voće koje ste prethodno izradili štapnim mikserom. Imajte na umu da malo bolje zasladite sladoled jer se dio slatkoće gubi zamrzavanjem. Također ga je dobro svaka 3 sata malo promiješati kako bi se razbila ledena stakalca. Za još slađi dojam poslužite se domaćim pekmezom od haskapa.
Sladoled od ricotte i trešanja
250 ml vrhnja za šlag 100 g šećera prstohvat soli 5 velikih žumanjaka 80 g meda 500 g sira ricotte iscijeđeni sok limuna 40 g pistacija (sitno narezanih) 100 g trešanja 1 vanilin šećer |
Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag, šećer i prstohvat soli. U međuvremenu izmiksajte žumanjke dok ne postanu bljeđi i kremastiji, dobro pazeći kako vrhnje ne bi zakuhalo. Maknite posudu s vatre i pričekajte da se temperatura malo snizi konstantno miješajući pa umiješajte žumanjke. Pazite da vrhnje ne bude prevruće jer će vam se inače jaja grudati. Konstantnim miješanjem morate postići glatku kremu (ako vam je vrlo rijetka, dodajte jednu žličicu gustina), stavite ponovno na vatru, a zatim pustite da odstoji kojih pola sata. Kad se krema zgusne i ohladi, stavite je u blender zajedno s medom, ricottom i limunovim sokom, a nakon što dobijete jednoličnu smjesu, umiješajte pistacije. Izlijte u plastične posude, prekrijte folijom, a svaka četiri sata možete malo promiješati smjesu kako biste razbili ledena stakalca. Ostavite u ledu najmanje 12 sati.
Sladoled od čokolade
300 ml vrhnja za šlag 200 g čokolade za kuhanje 100 ml mlijeka 3 žumanjka 1 vanilin šećer 50 g šećera |
Otopite čokoladu na laganoj vatri polako dodajući 100 ml vrhnja za šlag dok ne dobijete jednoličnu i glatku masu. Ostavite sa strane, a u drugoj posudi pripremite kremu od mlijeka, šećera i jaja. Otopite šećer u mlijeku i zagrijte, ali pazite da ne zakuha, potom maknite s vatre i uz kontinuirano miješanje dodajte žumanjke. Nakon što se smjesa počne povezivati još malo stavite na vatru dobro pazeći da se jaja ne bi grudala. Ostavite da se hladi, a od preostalih 150 ml vrhnja za šlag napravite čvrsti šlag, nakon čega postupno dodajte čokoladu i kremu, a po želji još zasladite. Mi smo dodali i malo krokanta od lješnjaka, ali to ostavljamo vama na izbor. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, prelijte u plastične posude i ako je potrebno promiješajte svakih 45 minuta, a ledite preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....