Okusi djetinjstva

Ovu juhu obožavale su generacije, a prati je loš glas da je dobra samo kad pokvarimo želudac. E nije!

 Ena Kokanović Nadj
Prisjetili smo se starog recepta za jelo koje se nekad kuhalo u gotovo svakoj kući u Hrvatskoj

Proteklih dana, imamo dojam, mnogi se žale na želučane tegobe zbog čega se u moru savjeta: "Jedi prepečenac!", "Pij puno vode!", "Izbjegavaj kavu...", "Daj si napravi litru, dvije čaja i pijuckaj kroz dan bez šećera", našao i onaj mnogima dobro poznati: "Treba ti tanjur dobre ajnpren juhe!". I da, taj tanjur tople mirisne juhe s kimom i jajima te krutonima od kruha mnogima je pomogao da se oporave od viroze. No, ono što je krivo je to da se u nekim kućanstvima priprema isključivo kad virus pokuca na vrata ili kad se zatulumari previše večer prije.

Naime, prežgana, ajnpren, anper, amper ili pržena i prepržena juha jest još od naših baka poznat specijalitet koji će nam umiriti želudac, no odlična je i kad je s našom probavom sve u najboljem redu, pa je mnogi među nama obožavaju i redovito spravljaju. Još je bolje što se priprema vrlo brzo, od sastojaka koje uglavnom svi imamo kod kuće, a zahvalna je i zato što se u nju mogu staviti i razni dodaci.

Ovo jednostavno jelo našeg djetinjstva bio je lijek naših baka, a u neka davna vremena mogla se naći kao svakodnevni doručak zemljoradnika i sirotinje na jugu Njemačke ili, primjerice u Austriji i Švicarskoj gdje je zovu Einbrennsuppe. Prema tradiciji, u Bavarskoj se najčešće kuhala u vrijeme posta i korizme i to uglavnom od raženog ili pirovog brašna. Kod nas je najrasprostranjenija u Prigorju i Međimurju, no jede se kako na Kvarneru, tako i u Slavoniji.

Iako postoji varijacija na ovaj recept (s ili bez češnjaka, s ili bez mljevene crvene paprike, s dodatkom špeka ili slanine, posuta s peršinom i slično), možete isprobati i slavonsku verziju, kako je priprema Ena Kokanović Nagy, koja se krije iza bloga Slavonka.

Osnovni recept za prežganu ili ajnpren juhu

Trebat će vam:

  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice ulja ili svinjske masti
  • 2 žličice kima
  • 1 l vode
  • sol
  • 1-2 razmućena jaja
  • 1 režanj češnjaka
  • krutoni od kruha, prženi

Priprema:

Brašno stavite na tavu i zagrijte ga na laganoj vatri dok ne dobije lijepu žućkasto-smeđu boju.

Na brašno dodajte ulje i kim (crvenu papriku ako je odlučite koristiti) i dobro miješajte malenom pjenjačom da se sve spoji pa malo po malo dodajte vodu. Voda neka bude hladna!

SAVJET VIŠE! Neka vas ne zbuni količina ulja, staro je pravilo da se u prežganu ili ajnpren juhu dodaje onoliko žlica ulja, odnosno masti, koliko je žlici brašna.

Miješajte dok ne zavrije i dok ne postane jednolična smjesa. Kad zavrije smanjite vatru.

Kad juha prestane vriti, u nju malo po malo usipajte zamućeno jaje (ili dva) i miješajte.

Pred kraj u juhu dodajte sol i po želji protisnuti češnjak.

Prepržite na suhoj tavici ili na plehu u pećnici kockice kruha i servirajte ih uz vruću juhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:53