DANAS ZA RUČAK

Ovog načina pripreme ribe rijetko se sjetimo, a uopće nije kompliciran i riba baš uvijek ispadne sočna

Kada vam dosadi klasična pečena riba iz pećnice ili na tavi, okušajte se u pripremi ribe u soli

Pečenje ribe u soli jedan je od onih provjereno dobrih načina pripreme s kojim ne možete pogriješiti, a kojeg se tako rijetko sjetimo. Jer, priznajemo, ribu najčešće samo brzinski ubacimo u pećnicu, uz krumpir i drugo korjenasto povrće, čekamo da se ispeče i poslužimo uz salatu. No, uz samo koju minutu posla više, dobiti se može lijepo ispečena i nevjerojatno sočna riba koja će, uz to što će biti ukusna, izgledati i prilično efektno na stolu. Za ovakav način pripreme, ribu je potrebno tek bazično očistiti, ubaciti u posudu za pečenje i napraviti oklop od soli i bjelanjka.

image
Tomikmalish/Getty Images

Neće biti preslana, jer sol nije u izravnom doticaju s mesom već samo stvara oklop koji omogućuje ravnomjerno pečenje i zadržavanje svih sokova. Natrljati je možete samo soli i paprom, ali dodati možete i začinsko bilje kao što su ružmarin i peršin ili koju krišku limuna i režanj češnjaka. Pripazite samo da ne pretjerate s aromatiziranjem kako bi okus ribe ipak ostao u prvom planu.

Ovakav način pripreme ribe idealan je kada vam se ne da previše vremena gubiti na čišćenje ili kada na tržnici ugrabite stvarno lijep, svježi primjerak i ništa osim pečenja u komadu vas ni ne zanima.

KAKO PRIPREMITI RIBU?

Bijelu ribu od otprilike 1,5 kilogram očistite. Limun izrežite na ploške, ogulite jedan režanj češnjaka i operite peršinov list. Ribu dobro osušite papirnatim ubrusom. Zarežite je kuhinjskim škarama kako biste joj lakše napunili (očišćenu) utrobu. Napunite ribu ploškama limuna, dodajte i listiće češnjaka te svježi peršin, a po želji dodati možete i ružmarin. Ribu na kraju možete dodatno premazati maslinovim uljem, ali to zapravo i nije potrebno.

image
Maria_castellanos/Getty Images/istockphoto

KAKO NAPRAVITI OKLOP OD SOLI?

Od dva jaja odvojite bjelanjke pa ih istucite mikserom u snijeg. U istučene bjelanjke dodajte oko 200 mililitara vode i 1-2 kile krupne morske soli. Sve dobro pomiješajte. U posudi za pečenje od polovice pripremljene smjese napravite podlogu, na nju položite ribu i prekrijte je ostatkom smjese sa soli.

PEČENJE RIBE

Ribu prekrivenu soli stavite u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta ili prilagodite vrijeme pečenja veličini svoje ribe.

image
Maria_castellanos/Getty Images

SERVIRANJE

Oklop od soli razbijte žlicom, nožem ili čak čekićem. Tvrd je pa će vam trebati malo više snage. S ribe skinite višak soli i poslužite je uz maslinovo ulje i prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 11:19