Trebat će vam:
1 veća glavica cvjetače ili dvije manje
50 ml maslinova ulja
sol
papar
mljevena crvena dimljena paprika
2 nara
Za tahini umak:
120 g tahinija
2 žlice limunova soka
prstohvat soli
žličica svježe protisnutog češnjaka
papar
prstohvat mljevenog kumina
70 ml vode
Priprema:
Uklonite vanjske zelene listove s cvjetače. Nožem po sredini presijecite cvjetaču. Režite formu odreska debljine jedan centimetar. Poželjno je da su odrezani dijelovi povezani sa stabljikom. Povrće posložite u posudu za pečenje. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom s obje strane. Na kraju svaki komad prelijte maslinovim uljem. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Pecite 15 minuta, zatim lagano okrenite cvjetaču i pecite još desetak minuta. Cvjetača treba omekšati, a rubovi poprimiti zlatno-smeđu boju. Dok se cvjetača peče, pripremite umak. U zdjelicu stavite tahini, začine i limunov sok te polako miješajte uz postupno dodavanje vode. Smjesa treba biti glatka i umjerene gustoće. Pečenu cvjetaču prelijte pripremljenim umakom uz dodatak nara i začina po želji.
KAKVA KOMBINACIJA!
Ovo želite isprobati: Genijalni odresci od cvjetače s tahini umakom i narom
Zadnjih nekoliko godina cvjetača doživljava renesansu pa je danas pripremamo kao pečenku ili tijesto za pizzu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....