Skradinska tradicija

Ovo starinsko jelo na žlicu ima neodoljiv okus mora, a radi se od ribe koju mnogi podcjenjuju

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
U restoranu Cantinetta kuhar Tome Računica od zaborava čuva neka stara jela zbog kojih k njemu dolaze gurmani avanturisti iz svih krajeva svijeta. Ovo je jedno od njih

Juha od cipla u duplo

Trebat će vam:

300 g cipla
1 luk
1 mrkva
1 list celera
2 režnja češnjaka
1 korijen peršina
prstohvat lista peršina
80 ml maslinova ulja
crni krupni papar
1 krumpir
100 g riže
1 lovorov list
1 veća žlica konšerve - koncentrat od rajčice
sol i papar

Priprema:

Prvo trebamo skuhati riblju juhu, odnosno temeljac: stavimo luk izrezan na krupno, mrkvu, celer, češnjak, korijen peršina, lovorov list, papar u zrnu i malo maslinova ulja te podlijemo vodom da sve pokrije. Kuhamo oko 30 minuta, sve procijedimo (sačuvamo juhu) i očistimo meso od cipla.

U međuvremenu u drugoj dubljoj tavici žutimo krumpir koji smo na sitno naribali i pazimo da ne zagori, dodamo konšervu i miješamo te dodamo rižu. Pirjamo dok se riža ne ocakli, dodamo usitnjeno meso i podlijevamo pomalo temeljcem. Pred kraj dodamo češnjak i peršin.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više priča, recepata i dobrih savjeta kod pripreme ribe potražite u novom broju Dobre hrane!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:24