Sladoled je poslastica popularna stotinama godina, ali je postao svakodnevan u našim životima tek nakon širenja upotrebe rashladnih uređaja. Riječ je o mješavini mlijeka, vrhnja, šećera i začina koja je posebnim tehnikama zamrznuta u mekani kremasti užitak, a njegova iznimna popularnost dovela je do brojnih varijacija, uključujući smrznutu kremu, smrznuti jogurt, verzije s kokosovim mlijekom... Sladoledi s većim udjelom masnoće uglavnom imaju glađu teksturu jer sadrže manju količinu vode, a samim time i manje kristala leda. Zbog toga je kao bazu dobro koristiti kondenzirano mlijeko koje doprinosi dodatnoj kremoznosti i finijem okusu.
Da biste u ovom ledenom desertu uživali kad god poželite, posebice u ljetnim mjesecima koji slijede, potreban vam je aparat za sladoled ili dobar blender. Bitno je samo znati nekoliko trikova koje treba poštovati pri izradi kućnih sladoleda. Primjerice, ako posudu s mlijekom ili vrhnjem stavite u zamrzivač, na kraju ćete dobiti tvrdi blok smrznute tekućine, a ne mekani, kremasti sladoled na koji ste navikli. Fora je u zraku koji se unosi u smjesu ručnim ili mehaničkim miješanjem. Metoda miješanja osigurava da se ne formiraju čvrsti kristali leda unutar smjese. Sam proces mućkanja tijekom pripreme sladoleda također osigurava zračne balončiće i stvaranje teksture nalik pjeni, što doprinosi finoj teksturi smjese.
Sladoled kod kuće je zaista lako napraviti. Štoviše, možete prilagoditi sastojke svojim željama i stvoriti kombinacije koje su za vas pravi favoriti. Sladoled je onoliko dobar koliko su dobri sastojci od kojih se pravi. Stoga, ako možete, kupujte proizvode iz organskog uzgoja, pazeći da sve bude svježe. Ako dodajete arome ili sastojke poput čokolade, vanilije i voća, kupujte proizvode visoke kvalitete. Nemasne verzije mlijeka za pripremu domaćeg sladoleda baš i nisu poželjne. Upravo su te masnoće zaslužne za stvaranje kremaste teksture, a ne ledene sante u posudi. Arome, posebno ekstrakte ili alkohol, dodajte kada je krema hladna. Ako ih dodate u toplo, okus neće biti isti. Možete čak pričekati da ih umiješate neposredno prije nego što ulijete bazu za sladoled u aparat za sladoled.
BAZNI RECEPT ZA SLADOLED OD VANILIJE
Dodavanje komadića slatkiša, orašastih plodova ili sušenog voća poželjno je za dodatnu bolju aromu i zanimljiviju teksturu, no prije dodavanja u smjesu dobro ih je ohladiti u hladnjaku da se što više ubrza proces smrzavanja. Uz malo vježbe i nekoliko dobrih recepata na pravom ste putu da napravite ukusan domaći sladoled na oduševljenje prijatelja ili obitelji. Bilo da je riječ o klasičnom sladoledu od vanilije ili nekom autorskom receptu punom voća i zanimljivih začina i aroma, kad ih poslužite na vašim ljetnim druženjima - dobra je zabava zagarantirana.
SLADOLED OD VANILIJE I BOROVNICA NA ŠTAPIĆU
SLADOLED OD MANGA, ŠAFRANA I ĐUMBIRA
SLADOLED OD LUBENICE, MENTE, JAGODA I AMARETTA NA ŠTAPIĆU
SLADOLED U KEKSU
LEDENI ŠTAPIĆ OD MALINA I ČILIJA
KUGLICA SLADOLEDA OD BANANE, LIMUNA, VANILIJE I NEVENA
AROMATIČNE KUGLICE SLADOLEDA OD ŠLJIVA, ANANASA I LAVANDE
TROBOJNA KOCKA - KIVI, NEKTARINA I KOKOS
SLANI KIKIRIKI, PIRE OD MALINE, ČOKOLADA I KURKUMA SLADOLED NA ŠTAPIĆU
MATCHA SLADOLED
Ovaj editorijal i brojne druge recepte za sladolede, slastice i razna ukusna jela pronađite u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....