Nešto prije nego što je počelo dugo, toplo ljeto, zaputili smo se u Skradin i okolicu i nekako, baš kao i gotovo uvijek kada se ovdje nađemo, završili kod obitelji Bibich, one koja na najljepši način već desetljećima spaja vinarstvo i gastronomiju. Današnja, šesta generacija obitelji Bibić, priča je koja je u vinskom smislu sortu debit otrgnula zaboravu, vratila je i nadogradila u kvaliteti i okusnom spektru, a u gastronomskom smislu, zaboravljeni Skradin s okolicom vratili su na karte, prvo za ‘naše‘ ljude, a posljednjih 10 ili 15 godina i za svjetske putnike, filantrope i gastronomske pustolove.
Cijelu priču o ovoj vrijednoj, maštovitoj, upornoj obitelji pročitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana, a mi vam u nastavku ostavljamo recept za jelo koji smo ove godine s njihovog imanja ponijeli kući i odmah čim smo ušli u svoju kuhinju, poželjelii ga ponovno skuhati. Riječ je o sipi s bižima koje ovdje već godinama kuha velika i iskusna gastronomska znalka, ponosna majka i supruga Vesna, i to po receptu svoje bake, a zatim u obiteljskom dvorištu poslužuje gladnim gostima.
Stoga, ako ste danas zainteresirani za pravi morski ručak na žlicu, svakako se zaputite na tržnicu, u ribarnicu ili kakvi specijalizirani riblji dućan, nabavite sipu, iz zamrzivača izvadite grašak i bacite se na kuhanje. Jer, bit ćemo vam iskreni, nakon ovog tanjuri ostaju potpuno čisti i kako se volimo našaliti, gotovo da ih ne morate ni prati.
P.S. Ovo jelo najbolje je poslužiti uz finu focacciu ili klasičan domaći kruh i, naravno, čašu vina.
SIPA BIŽI
Za 4 osobe trebat će vam:
1000 g očišćene sipe, narezane na trakice
300 g nasjeckanog crvenog luka
4 režnja češnjaka
400 ml ribljeg temeljca
100 ml maslinova ulja
200 g graška
2 lista lovora
2 grančice ružmarina
100 ml pasirane rajčice
250 ml bijelog vina (Debit)
papar i sol
Priprema:
Crveni luk pirjati na maslinovu ulju dok se ne zastakli, a zatim dodati češnjak, sipu i začine. Nastaviti s pirjanjem dok tekućina iz sipe ne ishlapi te dodati pasiranu rajčicu, riblji temeljac i bijelo vino. Nastaviti kuhati na srednje jakoj vatri dok sipa ne omekša (oko 1 sat). Nakon što sipa omekša, dodati grašak i kratko prokuhati. Pri serviranju dodati koju kap maslinova ulja.
Ovu i brojne druge priče čitati možete i u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji još uvijek možete kupiti na kioscima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....