TALIJANSKA RECEPTURA

Ovo je osnovni recept za temeljac koji će biti idealna podloga za najrazličitije rague i složence

 Xsandra
Ono što najviše volimo kod pripreme temeljaca jest činjenica da je bolje pripremiti veću količinu pa je zamrznuti i vaditi po potrebi

Trebat će vam:

1000 g telećih kostiju

500 g goveđe mekači (mulam - flam)

500 g mišića

500 g ramsteka s kostima

2 luka

2 grincajga

2 grančice celera listaša

1/2 krumpira

3 režnja češnjaka

50 g koromača

50 g korabe

2 lovorova lista

2-3 grančice majčine dušice

1 grančica ružmarina

papar u zrnu (desetak zrna)

2-3 žlice maslinova ulja

1 žličica korijandera u zrnu

1 žlica koncentrata od rajčice

krupna sol, papar

Priprema:

Očistite povrće (luk, peršin korijen, celer korijen, mrkvu, celer listaš, krumpir, češnjak) i narežite ga na srednje komade. Luk zapalite na otvorenom plamenu da se opuste arome i smanji suporastost. U lim stavite papir za pečenje, a na njega meso koje pospite krupnom soli i zalijte maslinovim uljem pa pecite na 220 °C oko 20 minuta. Okrenite meso, premažite ga koncentratom rajčice, stavite povrće na vrh i pecite na 200 °C 15-20 minuta. U lonac stavite tekućinu, meso i povrće, uključujući papir za pečenje, te začine. Dolijte 7-8 l vode i pustite neka prokuha. Potrebno je obirati pjenu. Smanjite vatru i kuhajte 3-4 sata na jako laganoj vatri (s vremena na vrijeme voda baci ključ), odnosno i dulje dok meso ne omekša. Procijedite i ohladite kako biste lakše skupili masnoću.

SAVJETI!

Kod temeljca ide 1 g soli na kilogram mesa (bez kostiju), a možete ga podijeliti i rasporediti u posude te zamrznuti i koristiti kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:57