Od svih pita ljeti najviše volim onu od marelice! Obožavam kada se marelice ispeku, ispuste svoj slatkasto-kiselkast sok i spoje se s hrskavim, prhkim tijestom i tko god mi u ljetnim mjesecima ponudi takvu slasticu, kupio me za dva života. Sama je radim rijetko, čisto da se ne pomamim i sve pojedem sama, ali sam je za ovu priliku napravila samo da bih vam pokazala da priprema pite uopće ne mora biti komplicirana i da se, zapravo, najbolji kolači dobivaju od samo nekoliko pažljivo odabranih sastojaka.
Za tijesto vam, dakle, trebaju samo brašno, maslac, šećer i prstohvat soli, a za punjenje svježe voće, malo limunova soka (ako su marelice same po sebi dosta slatke, treba im kiselina), žlica šećera i vanilija po želji. Ovoj sam kombinaciji dodala još i malo finog džema od marelice, u koji sam istisnula još limunova soka, jer volim kiselo i ne mogu si pomoći. Zbog džema nadjev postaje sočniji, bogatiji i svi me pitaju kako mi je pita tako dobro ispala. A ja mudro šutim, smješkam se i častim još jednim komadićem omiljene mi pite od marelice. Ljeto je, godišnji će, zaslužila sam.
Najjednostavnija pita od marelice (za manji kalup)
Za tijesto će vam trebati:
200 g bijelog glatkog brašna
100 g hladnog maslaca
50 g šećera u prahu
prstohvat soli
Za nadjev:
3-4 žlice džema od marelice
4-5 marelica (može i koja breskva)
2 žlica limunova soka (plus još za džem ako je potrebno)
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Od brašna, hladnog maslaca koji ste narezali na kockice, šećera i soli umijesite tijesto. Mijesite brzo, dovoljno je da se svi sastojci povežu pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak. Marelice (i breskve, ako ih koristite) narežite na kockice, stavite u duboki tanjur, dodajte limunov sok i vaniliju, žlicu šećera, promiješajte i pustite da stoji sa strane. Nakon sat vremena, tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga u oblik posude za pečenje. Tijestom obložite dno, izbodite ga vilicom i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Ostatak tijesta umotajte u foliju i spremite u hladnjak. Nakon 15 minuta pečenja, tijesto izvadite, premažite džemom u koji ste dodali malo limunova soka, pospite voćem i po voću naribajte ostatak tijesta. Pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva ili dok ne poprimi boju. Kada je gotova, pitu ohladite, narežite i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....