RECEPT DANA

Ovo je najbolji recept za vanilin kiflice po kojem ih radimo baš svake godine

 Berislava Picek/Cropix/
Receptu chefice Ane Grgić vraćamo se svake godine! Imamo i nekoliko korisnih savjeta za sve one koji se u izradu upuštaju po prvi put

Kada razmišljamo o popisu blagdanskih kolača i keksa kojima se svake godine iznova vraćamo, razmišljamo o klasičnim prhkim linzerima, mađaricama, makovnjači i orahnjači, ali i neizostavnim vanilin kiflicama. Prhke, one koje se tope u ustima teško je dobiti bez puno prakse, no uz recept Esplanadine chefice Ane Grgić, vjerujemo, dobit ćete najbolje rezultate u najkraćem roku.

Poznata chefica u svoje kiflice dodaje orahe, a ukoliko ih izbjegavate, umjesto toga u tijesto možete dodati bademe ili lješnjake. Također, tijesto nemojte predugo mijesiti kako kiflice ne bi postale previše žilave. Nakon što ste tijesto zamijesili, obavezno ga ostavite u hladnjaku barem sat vremena, a kada kiflice izvadite iz pećnice, budite strpljivi i pričekajte da se stisnu kako ne bi popucale.

KRATKA POVIJEST OMILJENIH KIFLICA

Kiflice od vanilije, vjeruje se, nastale su krajem 19. stoljeća Austriji. Naime, najstariji recept za omiljene prhke kekse nalazi se u kuharici Katharine Prato "Južnonjemačka kuhinja za početnike i praktične kuharice" ("Die Süddeutsche Küche Für Anfängerinnen und praktische Köchinnen") iz 1911. godine. Originalni naziv vanilin kiflica je Vanille Kipferl.

Također, vjeruje se da su se keksi kakve se danas povezuje i s vanilin kiflicama, proizvodili još u 5. stoljeću prije Krista u Egiptu. Izrađivali su se za slavlje zimskog solsticija i poklanjali za posebne prilike. Kasnije, kada se umjesto zimskog solsticija počeo slaviti Božić, umjesto keksa, počeli su se peći kruhovi u obliku zvijezde ili životinja i priuštiti su ih mogli samo bogati. Ipak, na kraju smo se ipak vratili keksima kao praktičnijem obliku slastica za uživanje te međusobno darivanje.

U nastavku ostavljamo recept za kiflice chefice Ane Grgić.

Trebat će vam:

200 g maslaca

70 g šećera

1 bjelanjak

280 g glatkog brašna

70 g mljevenih oraha

šećer u prahu

Priprema:

Miješajte maslac, šećer i bjelanjak. Dodajte brašno i sitno mljevene orahe. Smjesu omotajte prozirnom folijom i stavite je na hlađenje pola sata. Kad je homogena, odvajajte dijelove, dlanovima radite valjčiće, režite ih na manje dijelove pa oblikujte kiflice. Slažite ih na pleh koji je obložen papirom za pečenje i pecite 15-18 minuta na temperaturi od 170 Celzijevih stupnjeva. Gotove kiflice još tople uvaljajte u šećer u prahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:11