Kada razmišljamo o popisu blagdanskih kolača i keksa kojima se svake godine iznova vraćamo, razmišljamo o klasičnim prhkim linzerima, mađaricama, makovnjači i orahnjači, ali i neizostavnim vanilin kiflicama. Prhke, one koje se tope u ustima teško je dobiti bez puno prakse, no uz recept Esplanadine chefice Ane Grgić, vjerujemo, dobit ćete najbolje rezultate u najkraćem roku.
Poznata chefica u svoje kiflice dodaje orahe, a ukoliko ih izbjegavate, umjesto toga u tijesto možete dodati bademe ili lješnjake. Također, tijesto nemojte predugo mijesiti kako kiflice ne bi postale previše žilave. Nakon što ste tijesto zamijesili, obavezno ga ostavite u hladnjaku barem sat vremena, a kada kiflice izvadite iz pećnice, budite strpljivi i pričekajte da se stisnu kako ne bi popucale.
U nastavku ostavljamo recept za kiflice chefice Ane Grgić.
Trebat će vam:
200 g maslaca
70 g šećera
1 bjelanjak
280 g glatkog brašna
70 g mljevenih oraha
šećer u prahu
Priprema:
Miješajte maslac, šećer i bjelanjak. Dodajte brašno i sitno mljevene orahe. Smjesu omotajte prozirnom folijom i stavite je na hlađenje pola sata. Kad je homogena, odvajajte dijelove, dlanovima radite valjčiće, režite ih na manje dijelove pa oblikujte kiflice. Slažite ih na pleh koji je obložen papirom za pečenje i pecite 15-18 minuta na temperaturi od 170 Celzijevih stupnjeva. Gotove kiflice još tople uvaljajte u šećer u prahu