SVI DRUGI SU LOŠA KOPIJA

Ovo je jedini i najbolji recept za cimet rolice koji vam ove jeseni treba, uvijek ispadnu meke i sočne

Pratite korak po korak recept naše suradnice Slavice Šagolj i cimet rolice nikada vam više neće biti suhe i dosadne

Pogledali smo kroz prozor i shvatili da je baš danas idealan dan kada ćemo napokon zamijesiti cimet rolice. Jer, realno gledajući, postoji li u ove sve hladnije dane bolji miris od onog u kojem se miješaju toplo slatkasto tijesto i cimet?

image
Berislava Picek/Cropix

Zasukali smo stoga rukave, potražili jedini i za nas najbolji recept za cimet rolice po kojem ga radimo već godinama i bacili se na posao. Upravo taj recept svojevremeno nam je ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, čije smo cimet rolice, kada smo ih prvi put probali, proglasili najsočnijima i najmekšima od svih.

image
Berislava Picek/Cropix

Po njezinom receptu nikada nam nisu ispale suhe i imaju taman dovoljno nadjeva da budu dovoljno sočne i aromatične, a mi ih posebno volimo kombinirati uz šalicu čaja ili čašu mlijeka. Da ne duljimo previše, u nastavku vam ostavljamo korak po korak recept s kojim nema greške, a na vama je samo da uronite ruke u brašno, bacite se na miješenje i jesen dočekate baš kako treba.

JESTE LI ZNALI?

Iako se Šveđani vole hvaliti da su upravo oni izmislili cimet rolice, i to tamo negdje 1920-ih, isto tvrde i sve okolne zemlje. Šveđani svoje nazivaju kanelbulle, Danci kanelsnegle, u Finskoj su korvapuusti, a u Norveškoj kanelboller, skillingsboller i kanelsnurrer.

No, bez obzira na podrijetlo, cimet rolice vjerojatno su najpoznatija skandinavska slastica i u njoj se najčešće uživa tijekom fike, točnije tijekom dijela dana koji je namijenjen opuštanju, odmoru i druženju s prijateljima.

Zanimljivo je spomenuti i kako Skandinavci na svoje cimet rolice ne stavljaju danas popularni premaz od krem sira, već ih samo posipaju krupnijim šećerom.

NAJBOLJE CIMET ROLICE

Za pripremu tijesta trebat će vam:
130 ml toplog mlijeka
21 g svježeg kvasca (pola kockice)
15 g šećera (1 velika žlica)
500 g glatkog brašna
½ žličice soli
1 žlica praška za pecivo
170 g čvrstog jogurta
1 jaje

Za pripremu nadjeva trebat će vam:
100 g omekšalog maslaca
120 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta

Za preljev će vam trebati:
120 g krem sira
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog maslaca
1 vanilin šećer

Priprema:

1. KORAK

U mlako mlijeko stavite šećer i kvasac da se zapjeni.

image
Berislava Picek/Cropix

2. KORAK

U zdjelu stavite sve suhe sastojke te dodajte zapjenjeni kvasac, jaje i jogurt te umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

3. KORAK

Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja stavite na papir za pečenje i razvaljate u pravokutni oblik približnih dimenzija 45 x 35 cm.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

4. KORAK

Po tijestu rasporedite smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta.

image
Berislava Picek/Cropix

5. KORAK

Tijesto zarolajte u štrucu.

6. KORAK

Oštrim nožem režite rolice na debljinu od 2,5 cm te slažite u namašćenu posudu za pečenje.

image
Berislava Picek/Cropix

7. KORAK

Rolice ne lijepite jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite preljev.

image
Berislava Picek/Cropix

8. KORAK

Tek izvađene rolice iz pećnice premažite prethodno pripremljenim umakom od krem sira, šećera u prahu i maslaca.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 07:02