Recepte za ove tri predobre salse otkrila nam je Dolores Kunštek, vlasnica nedavno otvorene Cato Taquerije u zagrebačkoj Vlaškoj.
Roasted Salsa Roja
Trebat će vam:
4 rajčice
½ luka
4 režnja češnjaka
2 crvene jalapeño papričice
½ vezice korijandra
½ limete
sol
Priprema:
Rajčicu, luk, češnjak i jalapeño (prerezan i očišćen od sjemenki) premažite maslinovim uljem i posolite pa sve stavite u pećnicu na 220 °C. Povrće je gotovo kad pocrni na dijelovima. Sve stavite u sjeckalicu ili kratko u blender, bitno je da salsa zadrži strukturu i ne pretvori se u pire. Začinite je sokom limete.
Salsa Verde
Trebat će vam:
6 tomatilla iz konzerve
avokado
1 zeleni jalapeño
vezica korijandra
½ luka
½ limete
sol
Priprema:
Tomatille izvadite iz konzerve i procijedite. U sjeckalicu ili blender stavite tomatille, očišćeni avokado, jalapeño (prerezan na pola i očišćen od sjemenki), korijander, luk i sol. Sve usitnite, ali tako da salsa zadrži strukturu. Salsu dodatno začinite limetom.
Salsa Macha
Trebat će vam:
120 g suncokretova ulja
100 g kikirikija
30 g sezama
4 režnja češnjaka
4 sušene arbol papričice
1 chipotle papričica iz adobo umaka
50 do 100 ml jabučnog octa
1 žlica meda
Priprema:
Na suncokretovu ulju kratko popržite kikiriki, sezam i režnjeve češnjaka pazeći da vam ništa ne zagori. Kada češnjak poprimi zlatnu boju, dodajte mu arbol papričicu kojoj ste prethodno izvadili sjemenke te chipotle. Maknite s vatre i ostavite mirovati u ulju desetak minuta. Sastojke iz tave s uljem, jabučnim octom i medom stavite u blender, cilj vam je dobiti gustu tekuću salsu. Količinu jabučnog octa prilagodite svome nepcu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....