TOPLO I MIRISNO

Ove meke pogačice gotove su u 30-ak minuta, ne treba vam čak ni kvasac, a uvijek prve nestaju s tanjura

Nema (gotovo) ništa bolje od mirisa toplog tijesta na rano jutro, pa zašto onda danas ne biste napravili ove sočne pogačice?

Božić se opasno bliži, pripreme su u punom jeku, a između pečenja keksa koji mogu stajati dulje, volimo se počastiti i kakvom poslasticom koja se jede još topla, ravno iz pećnice. Ove slatke pogačice s brusnicama upravo su jedan od naših predblagdanskih favorita. Recept nam je ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, a ono što nam se najviše sviđa jest činjenica da se tijesto ne mora dizati i sve je gotovo zbilja brzo. Osim brusnica, u tijesto možete ubaciti kockice čokolade i učiniti ih još primamljivijima.

MOŽDA VAS ZANIMA: BRZE HRSKAVE TORTICE

Važna napomena! Kako bi pogačice narasle visoko, kalup za izrezivanje dobro pobrašnite i brzim pokretom prema dolje utisnite u tijesto. Kalup nemojte vrtjeti lijevo-desno jer će to spriječiti dizanje pogačica.

image
Berislava Picek/Cropix

POGAČICE S BRUSNICAMA

Trebat će vam:

280 g glatkog brašna

1 žlica praška za pecivo

40 g šećera

pola žličice soli

80 g suhih brusnica narezanih na kockice

korica jedne naranče

70 g hladnog maslaca narezanog na kockice

210 ml hladnog slatkog vrhnja

Priprema:

U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, narančinu koricu i sol pa pomiješajte da se sastojci sjedine. Smjesi dodajte kockice hladnog maslaca. Prstima lagano miješajte sastojke dok ne dobijte mrvičastu teksturu. Dodajte usitnjene brusnice, slatko vrhnje i sjedinite sve sastojke u glatko tijesto. Pobrašnite podlogu i tijesto razvaljate na debljinu od 3 - 4 centimetra. Kalupom za kekse promjera 4 centimetra iskrojite tijesto. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega slažite pogačice. Pripazite da je razmak između njih minimalno 3 centimetra. Pecite na 190 stupnjeva oko 15 minuta, dok vrh ne porumeni.

Više recepata iz ovog editorijala potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

image
Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:05