Kada se zaželite slasnog ručka, a iz hladnjaka vas gleda samo nekoliko tužnih ostataka, ne brinite, možda je upravo sada pravo vrijeme da napravite japansku okonomiyaki palačinku. Za baznu smjesu trebat će vam tek jaja, voda i brašno, a od sastojaka koje možda nemate kod kuće, ali ih možete koristiti i kod pripreme drugih azijskih jela tu su dashi temeljac i bonito pahuljice. Nabaviti ih možete u svakoj bolje opremljenoj trgovini s azijskom hranom.
Priprema palačinke je prilično jednostavna te je dovoljno tek sve dobro pomiješati pa dodati sastojcima kao što su ostaci svinjetine, kupus i mladi luk. Dobra ideja bit će i komadići mrkve, a umjesto svinjetine koristiti možete i ostatke piletine ili čak morskih plodova. Jedino na što valja pripraziti jest da se povrće nareže na tanko, posebice kupus, kako bi palačinki dao prepoznatljivu hrskavost.
Kada su u pitanju umaci, poslužite se onime što vam je pri ruci ili napravite vlastiti umak od sastojaka navedenih u receptu. Ako ste u mogućnosti, svakako nabavite kewpie majonezu. Bit će itekako dobar dodatak ovoj kombinaciji, a vrlo lako mogla bi vas osvojiti blago naglašenom kiselinom, koja je razlikuje od klasične majoneze na koju smo navikli, te postati stalan dodatak i brojnim drugim jelima u vašoj kuhinji.
Japanska okonomiyaki palačinka izrazito je bogata i ima sve predispozicije postati konkretan ručak (ali i doručak ili večera), a napraviti je možete i dan ranije pa ponijeti na posao za gablec. U nastavku donosimo provjereni recept naše novinarke Nede Batinić.
Trebat će vam:
250 g kupusa
2 mlada luka
100 g svinjetine
pola žličice soli
četvrt žličice šećera
4 jaja
200 ml vode
1 žličica dashi temeljca
160 g brašna
bonito pahuljice
Za umak:
4 žlice umaka od rajčice ili kečapa
4 žlice Worcestershire umaka
2 žličice meda
2 žličice umaka od kamenica
Za posluživanje:
ukiseljeni đumbir
kewpie majoneza
Priprema:
Kupus narežite na tanke trakice, a mladi luk na kolutiće. U 200 ml vode rastopite žličicu dashi praha da dobijete temeljac. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i dashi temeljac dok ne dobijete rijetko tijesto bez grudica. Svinjetinu narežite na tanke listiće i stavite sa strane. U četiri zdjelice ubacite šaku narezanog kupusa i mladi luk, dodajte jaje u svaku i dobro izmiješajte. Dodajte četvrtinu tijesta u svaku zdjelicu i ponovno promiješajte. Dobro zagrijte tavu pa izlijte smjesu te ju rasporedite u sloj debeo otprilike 2 cm. Na gornju stranu poslažite trakice svinjetine i bonito pahuljice. Kada se rubovi ispeku, s dvije lopatice preokrenite palačinku i prekrijte ju poklopcem da se pari (i peče) nekoliko minuta. Preokrenite palačinku da provjerite je li meso pečeno, a zatim ju prebacite na tanjur i prelijte umakom te poslužite s majonezom i ukiseljenim đumbirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....