Kombinacija krumpira, luka, maslinova ili bučina ulja, začina i nekoliko drugih komponenti, kako je već tko voli, navodno je nastala u 19. stoljeću, kada su njemački imigranti stigli u Ameriku. Kroz godine, krumpir salata postala je iznimno popularno jelo u cijelom svijetu te su brojni narodi razvili svoje recepture. Od početnog spoja bazičnih namirnica tako su nastale kremaste salate koje ponekad, osim uz ribu i faširance, mogu biti kompletan ručak same za sebe. Radili smo ih i sami na različite načine, kopirali recepte chefova kao što je Marko Palfi, izmišljali neke svoje poput one s komoračem i kozicama ili, pak, pestom od špinata, a onda smo ovih dana naišli na recept koji nas je u potpunosti zaintrigirao i koji jedva čekamo isprobati.
Pronašli smo ga na portalu Food52, a recept za ovu nevjerojatno bogatu, kremastu krumpir salatu osmislila je chefica i stilistica Monifa Dayo. Njezina kombinacija u prvi plan stavlja ono najbolje od svake krumpir salate, ali i popunjava rupe koje joj često nedostaju da bi jelo bilo upravo savršeno. Dayo svakom elementu u ovoj salati pristupa s pažnjom pa tako krumpir kuha dok ne postane pahuljast, dodaje i tekućinu u kojoj je kiselila luk, pošteno začinjava, a umjesto majoneze, koja je čest dodatak krumpir salati u Americi, koristi aioli umak s poštenom količinom češnjaka koji salatu čini još ukusnijom.
Na kraju dodaje i poširana (a može i meko kuhana jaja), kopar i nekoliko drugih začina koji kombinaciju podižu za razinu više i od nečeg jednostavnog kao što je krumpir salata, radi jelo kojem nisu potrebni baš nikakvi dodaci u formi glavnog jela kao što su, primjerice, oslić, lignje ili pohana piletina.
U nastavku ostavljamo recept koji, s malim preinakama, prenosimo s portala Food52. Naš je savjet da, ako salatu radite za jednu do tri osobe, količinu sastojaka svakako prepolovite.
Trebat će vam:
- 4 glavice ljutike
- 120 ml jabučnog octa
- 1,8 kg krumpira
- 470 ml jogurta
- 230 ml aioli umaka
- kapari (količine prilagodite vlastitom ukusu)
- estragon (možete koristiti i suhi, količine prilagodite vlastitom ukusu)
- 1 šaka peršina
- 1 šaka korijandra
- 1 šaka kopra
- 8 jaja
- sjemenke korijandra
- sol i papar
- maslinovo ulje
- cvijet soli
Priprema:
Nasjeckajte ljutike, stavite ih u zdjelu ili staklenku i prelijte octom i žličicom i pol soli. Pustite da stoji. Krumpir stavite u vodu koju ste pošteno posolili, kuhajte dok krumpir ne omekša i lako ga možete probosti vilicom. Ocijedite i ohladite krumpir, a zatim ga ogulite i rukama razlomite na manje komade. Tekućinu u kojoj ste držali ljutiku dodajte krumpiru pa sve prelijte s još malo maslinova ulja. Dodajte i ljutiku, lagano pomiješajte rukama i dodajte papar i još maslinov ulja. Dodajte jogurt i aioli, kapare, sitno sjeckani peršin i korijander. Nježno promiješajte. Napravite poširana jaja ili ih jednostavno meko skuhajte i očistite. Začinite svako jaje s malo cvijeta soli i maslinova ulja i pustite da se ohladi. Stavite jaja na vrh salate i prepolovite ih. Salatu poslužite i po potrebi dodajte još ulja, soli i papra. Začinite estragonom, koprom i sjemenkama korijandra.