Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 25 minuta • Porcija: 2-4
Trebat će vam:
2 repa grdobine
4 žlice glatkog brašna
50 g maslaca
4 žlice maslinova ulja
4 žlice konjaka ili viskija
3 režnja češnjaka
1 veća glavica luka
400 g pelata
3 žlice koncentrata rajčice
400 ml bijelog vina
¼ žličice kajenskog papra
2 lista lovora
1 grana svježe majčine dušice
2 žlice svježeg peršina
sol i papar prema ukusu
150 g smrznutog graška
2 veća krumpira
Priprema:
Rep grdobine narežite na velike medaljone ili ga filetirajte, već ovisno o broju porcija. Ribu lagano obložite brašnom na velikom tanjuru. Zagrijte maslac i maslinovo ulje u loncu i dodajte ribu. Lagano zapržite sa svih strana pa dodajte konjak i prokuhajte. Velikom žlicom odložite riblje medaljone na tanjur zajedno s njihovim sokom. Za to vrijeme u istoj tavi na laganoj vatri na malo maslinova ulja lagano popržite luk i češnjak dok ne postanu prozirni, zatim dodajte rajčicu, koncentrat rajčice, vino, kajenski papar, lovor, majčinu dušicu, dodajte grašak, na kockice narezan krumpir i zalijte sokom od izvađene ribe. Pustite da zavrije, smanjite vatru pa ostavite da lagano kuha oko 30 minuta. Vratite ribu u lonac i zagrijavajte još samo 10 minuta, ali pazite da ne kuhate dugo. Dodajte svježi peršin i nekoliko okretaja mlinca za sol i papar prema ukusu.