Kišni tjedan započinjemo na najbolji mogući način, finom juhom od slanutka s rižom i povrćem! Utorak se zagrijte s pečenom piletinom sa sušenim rajčicama i špinatom, a sredinu tjedna ponovno obilježite jelom na žlicu - gustom juhom od batata, kelja i piletine ili puretine, ovisno što imate u hladnjaku. Zagrijte se sa zapečenim njokima po kojima ste nabacali gorgonzolu, špinat i orahe, a petak neka bude riblji s još jednim jušnim jelom. Grdobinu spremite s graškom i krumpirima, a nećete moći odoljeti da ne pojedete dvije porcije. Vikend je rezerviran za uživanje u hrani pa odvojite vrijeme za pripremu zasitnih lazanja. Ako vam ostane koja porcija, sačuvajte je za ponedjeljak za ponijeti na posao, a u nedjelju za ručak spremite svinjski lungić s krumpirima i mrkvom. U slast!
PONEDJELJAK
Umjesto klasične bistre juhe ili pak variva sa slanutkom, spojite ta dva jela u ukusnu juhu od slanutka s raznim povrćem. Tijesto za juhu ovaj put zamijenite rižom kako bi vaš ručak bio što zasitniji.
Juha od slanutka s rižom i povrćem
UTORAK
Ima li ičega slasnijeg od bogatog umaka od sira koji curi s pečenog pilećeg mesa, pogotovo kada se svakih nekoliko zalogaja na vilici nađe i komadić aromatičnih sušenih rajčica? Upravo se time počastite ovaj utorak!
Pečena piletina sa sušenim rajčicama i špinatom
SRIJEDA
Ako vam ostane nešto piletine od prethodnog dana, uvijek njome možete obogatiti varivo ili brzu juhu. Ovaj tjedan neka to bude fina juha od batata i kelja, koja će vas zagrijati tijekom radnog dana i dati vam energiju da nastavite dalje.
Juha od batata, kelja i piletine
ČETVRTAK
Iako smo navikli njoke jesti u svilenkastim umacima, nekad vrijedi malo promijeniti način pripreme i ubaciti ih kratko u vruću tavu ili u pećnicu! Naravno, pritom se uvijek isplati dodati neki sir poput gorgonzole, malo lisnatog povrća kao što je špinat i za kraj sve posuti tostiranim pinjolima, lješnjacima ili orasima.
Njoki s gorgonzolom, špinatom i orasima
PETAK
Ovaj tjedan neka riba u petak zapliva u ukusnom varivu s graškom i krumpirima, a umjesto grdobine, uvijek možete posegnuti za oslićem ili oradom.
Grdobina s graškom i krumpirima
SUBOTA
Pleh prepun slojeva mekog tijesta premazanog mljevenim mesom i sirom isprazni se za čas, vjerujte nam, jer se po ovo jelo uvijek ide barem dva puta! Još kada je gornji sloj hrskavo zapečen, umak aromatičan, a sir rastopljen, tko bi mu mogao odoljeti?
NEDJELJA
Tradicionalno nedjeljno pečenje neka ovaj tjedan bude svinjski lungić s krumpirima i mrkvom. Svakako nemojte zaboraviti na umak u kojem će se spojiti otopljena masnoća, začini i sve arome mesa i povrća pa pri posluživanju polijte preko cijelog jela u tanjuru.