Brzo, lako i jako dobro

Ovaj talijanski klasik malo tko zna pripremiti kako treba, no uz ovaj recept nećete pogriješiti

Od Veneta preko Ligurije i Lazija do Emilia-Romagne i Campanije, Ana i Pasquale Longobardi vode nas na gastro putovanje Italijom

U novom broju magazina Dobre hrane vlasnici zagrebačkog Papavero Pizza & Food Laba uče nas talijanskim klasicima i upoznaju s tajnama i malim trikovima uz koje će i vaš tanjur ovih jela biti savršen, kao iz najboljeg talijanskog restorana. Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi ovoga nam puta otkrivaju provjereni recept za tjesteninu cacio e pepe, jelo od samo tri sastojka koje uvijek iznova, ako je dobro pripremljeno, oduševi kremastom teksturom i nježnim, ali pamtljivim okusom. Evo kako ga oni rade.

image
Berislava Picek/Cropix

LINGUINE CACIO E PEPE

Trebat će vam:

540 g linguina
400 g pecorino sira, tvrdog
1 žlica papra u zrnu

Priprema:

  1. Papar kratko tostirajte na suhoj tavi i laganoj vatri kako bi pustio aromu. Ne smije izgorjeti! Zdrobite tostirani papar ručno u mužaru.
  2. Stavite kuhati linguine u obilnoj količini slane vode.
  3. Pecorino naribajte i stavite u jednu zdjelicu, podlijte ga sa 100 ml kipuće vode i dobro miješajte dok se ne pretvori u kremu.
  4. U tavu stavite papar i podlijte ga škrobnom vodom u kojoj kuhate tjesteninu.
  5. Kad su linguine kuhane, stavite ih u tavu s paprom, dobro sotirajte dok se sva voda ne reducira.
  6. Maknite s vatre i umiješajte kremasti pecorino te dobro promiješajte. Ako je pregusto, dodajte još malo škrobne vode i servirajte.
image
Berislava Picek/Cropix

DOBRO JE ZNATI

Ovo jelo dolazi iz regije Lazio. Oko Rima je u prošlosti tradicionalno bilo puno pastira i pašnjaka. Oni su, naravno, često morali seliti stado s jedne na drugu ispašu, a kako nisu mogli nositi puno stvari, u naramku su uvijek imali pecorino (tradicionalno se ovaj sir zove pecorino romano) te papar. Tako je nastao cacio e pepe.

image

Vlasnici restorana Papavero Ana i Pasguale Longobardi

Berislava Picek/Cropix

Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaće gnocche ili tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:29