U slučaju da ste se, u želji da nahranite baš sve za stolom, i ove godine preračunali i kupili preveliku puricu ili patku, ne brinite, ostatke možete pretvoriti u više nego dobar ručak ili večeru. Meso usitnite i pretvorite ga u jednostavan, brzinski ragu, a zatim sve zajedno spojite s tjesteninom i kremastim bešamel umakom.
Oni entuzijastični listove za lazanje mogu napraviti sami, a baš nikakva greška neće biti ako iskoristite kupovne. U slučaju da vam pri ruci nisu listovi za lazanje, uvijek možete do pola skuhati neki drugi oblik tjestenine i rasporediti ga u slojeve između mesa i bešamel umaka.
Na kraju dodajte sir po želji (mozzarella je odlična opcija) i sve zajedno zapecite dok ne poprimi lijepu boju, poslužite uz zdjelu zelene salate i uživajte u predobrom ručku od ostataka. Recept ostavljamo u nastavku.
Za ragu od pečene purice, patke i druge peradi:
meso (koliko god vam je ostalo)
1 luk
1 mrkva
1 četvrtina korijena celera
češnjak
sjeckani peršin
sol i papar
400 g pelata
malo šećera
sušeni bosiljak
1 dcl bijelog vina
malo vode
Priprema:
Na malo maslinova ulja prepržite sitno sjeckani luk, celer i mrkvu. Dodajte češnjak i posolite te popaprite. Kuhajte dok ne omekša. Podlijte vinom. Dodajte komadiće mesa. Ulijte pelate te ih posolite, popaprite, dodajte malo sušenog bosiljka, sjeckanog peršina i malo vode. Sve kuhajte dok se ne poveže, oko 20 minuta.
Za bešamel umak:
50 g maslaca
500 ml mlijeka
25 g glatkog brašna
sol
papar
muškatni oraščić
Priprema:
U posudu stavite maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo lagano bubriti dodajte brašno. Smjesu brašna i maslaca kuhajte na laganoj vatri uz kontinuirano miješanje 3-4 minute. Dodajte mlijeko također konstantno miješajući smjesu. Dovedite smjesu do vrenja, a zatim pustite da se cijela smjesta zgusne do željene gustoće. Na samom kraju začinite sa soli i paprom te dodajte malo muškatnog oraščića.
Na kraju:
Na dno protvana (25x15 cm) prvo stavite bešamel, zatim tjesteninu, potom rahu. Dodajte još malo bešamela i na komade komadiće mozzarelle. Ponavljajte postupak dok ne dođete do kraja, s time da trebate završiti s tjesteninom, bešamelom i mozzarellom. Pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....