Da nam je kriška...

Ova kremasta čokoladna torta ide na našu listu najdražih slastica za svako doba godine

Slastičarka Marina Levak otkrila nam je recept za svoju najpopularniju tortu

U novom broju magazina Dobra hrana, koji dolazi na kioske 12. prosinca, mlada i ambiciozna slastičarka Marina Levak otkriva nam kako je započela svoju karijeru, tko joj je sve pomogao na njenom putu do vlastitog pogona te što želi postići svojim precizno pripremljenim kolačima o kojima se Zagrebom širi dobar glas. Među slasticama koje kupcima nudi u sklopu svog brenda Bisou Bisou Cakes, iz njenog malog slastičarskog pogona na Srebrnjaku najčešće izlaze sočne čokoladne torte koje su svima siguran odabir koji će oduševiti sve članove obitelji.

image

Slastičarka Marina Levak

Tomislav Kristo/Cropix

Čokoladna torta

Za biskvit:

150 ml bjelanjaka (otprilike 5 jaja)
žumanjak od 5 jaja
120 g šećera
32 g maslaca
30 g brašna
30 g kakaa
30 g škroba
pola žličice praška za pecivo

Za coulis od višnje:
150 g pirea višnje
80 g višnji iz kompota
33 g šećera
6 g pekitna
10 g vode
2 g želatina
pola žličice cimeta

Za čokoladni mousse:
24 g invertnog šećera
44 g žumanjaka
44 g slatkog vrhnja
44 g mlijeka
105 g 55% čokolade
215 g slatkog vrhnja

image
Tomislav Kristo/Cropix

Bjelanjke odvojite od žumanjka pa bjelanjke lupajte sa šećerom dok ne dobijete sjajnu meringu. Potom dodajte polako žumanjak dok se smjesa lupa. Izvažite suhe sastojke, prosijte ih i dodajte u lupanu smjesu jaja sa šećerom. Maslac otopite i dodajte na kraju. Pripremite dva kalupa promjera 25 cm i rasporedite u svaki po pola smjesa. Pećnicu ugrijte na 180°C pa stavite biskvit peći 15 minuta. Pustite da se biskviti ohlade prije nego pripremite mousse.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Pire od višnje zagrijte do vrenja, pektin pomiješajte sa šećerom, a želatinu namočite da nabubri. Kad zavrije pire, miješajući postupno dodajte pektin sa šećerom, pa pustite da opet zavrije. Maknite sa štednjaka i dodajte otopljenu želatinu. Stavite u zamrzivač. Kad se dobro ohladi, izradite sa štapnim mikserom i umiješajte višnje. Stavite ga u manji kalup i smrznite.

Za mousse veću količinu slatkog vrhnja lupajte dok ne dobijete u chantilly konzistenciju. Ne kao za ukrašavanje, nego lupajte dok ne primijetite da pjenjača ostavlja blage tragove. Ostavite u hladnjaku dok ne pripremite ostatak smjese. Invertni šećer, žumanjak, slatko vrhnje i mlijeko zagrijte na 75°C, a bitno je pritom neprestano miješati smjesu dok je na vatri. Kad postigne temperaturu, prelijte smjesu preko čokolade. Bilo bi najbolje da nastavite miješati sa štapnim mikserom, ali poslužit će i ručna pjenjača. Kada se otopi čokolada, polako dodajte slatko vrhnje u tri navrata. Prije nego krenete sastavljati tortu, obložite kalup acetatnom folijom pa zatim slažite po redu biskvit, pola mousse kreme, coulis, biskvit i mousse krema. Po želji prelijte glazurom i prije posluživanja dobro ohladite.

Savjet više: kako je ovo standardni recept za čokoladnu tortu, možete se poigrati pa dodati žele od naranče, maline ili bilo kojeg drugog voća ili paste od orašida.


image

Fotografija: Berislava Picek, Art direkcija: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix

Kako je nastao brend Bisou Bisou Marine Levak i kakve slastice ova mlada slastičarka najviše voli raditi otkrijte u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 10:41