Dok će nekim salatama svježi luk biti idealan dodatak, drugima dobro dođe malo kiseline za koju je savršen izbor domaći fermentirani luk. Već nakon desetak dana fermentacije klasičnog žutog luka, dobit ćete ugodno kiselkaste ploškice, a sam će luk izgubiti svoju prvobitnu oštrinu i ljutinu. Nakon što smo u sklopu Gastrolaba s Gastronomadima isprobali taj proces, dobiveni luk kušali smo u odličnoj salati od kuhane junetine s kuhanim jajima i matovilcem. Tražite li ideju za lagan, a zasitan ručak u kojem možete potrošiti ostatke od kuhanje juhe, ovaj je recept idealno rješenje.
Salata od kuhane junetine s fermentiranim lukom
(za 4 osobe)
600 kg juneće ruže
4 jaja veličine L
120 g fermentiranog luka
60 ml jabučnog octa
60 ml maslinova ulja
1 žličica senfa
sol i papar
1 žlica hrena
1 žlica majoneze
1 žličica vrhnja
matovilac
svježe mljeveni papar
kopar za dekoraciju
Kuhajte junetinu u temeljcu kao za juhu. Odvojite tekućinu i poslužite s rezancima, a meso iskoristite za salatu. Pomiješajte u zdjelici jabučni ocat, maslinovo ulje i senf i napravite emulziju mutilicom. Začinite po potrebi. Hren, majonezu i vrhnje pomiješajte i stavite sa strane. U lončiću zagrijte vodu dok ne zakipi pa stavite kuhati jaja šest minuta za meko kuhano jaje. Prebacite jaja u hladnu kupku da zaustavite kuhanje. Ogulite jaja, prerežite ih na polovice i stavite na salatu te pospite s malo svježe mljevenog papra. Meso narežite na ploške i stavite na tanjur. Prelijte emulzijom od octa, ulja i senfa, stavite na tanjur malo kremastog hrena, pospite sve koprom i na kraju dodajte fermentirani luk.