Nedavno smo na stranicama magazina Dobra hrana objavili putopis veselog društva barmena koji su u sklopu projekta Gringos de Croatia posjetili Meksiko i istraživali destilate od agave. Osim obilaska samih farmi i destilerija, večeri Gringosa su bile rezervirane za obilazak što tradicionalnih, što vrhunskih modernih barova, a u nekoliko barova u Ciudad de Méxicu naši su ljudi odradili i Guest Shifts, odnosno zauzeli su svoje mjesto iza bara. Spremno su se uhvatili šejkanja i miješanja koktela, spajajući lokalne destilate s onima iz hrvatske tradicije, od šljive preko prošeka do biljnih likera. Pritom su nam ustupili nekoliko recepata za koktele, među kojima se našao i osvježavajući koktel "Još jedna pa idemo" s krastavcima.
Tijekom svog posjeta Meksiku Saša Lovrenščak iz zagrebačkog Barology Studija osmislio je ukusni koktel baziran na mezcalu, dva različita koktela i - šalši!
Salsaša
50 ml mezcala artesanal
10 ml biljnog likera
10 ml likera od kukuruza
30 ml filtrirane šalše
Kako biste spremili filtriranu šalšu skuhajte 500 g rajčica s mediteranskim začinima, potom je izblendajte i filtrirajte. U nisku čašu stavite veliku kocku leda pa dodajte sastojke jednog po jednog. Promiješajte i poslužite.
Savjeti više: Krupni ostatak od filtriranja možete dehidrirati na 65 stupnjeva u pećnici 4-6 sati te iskoristiti kao dekoraciju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....