Neće se stići ohladiti

Opako dobra babka! Šibenčanka Nina umjesto klasičnog nadjeva, posegnula je za domaćim džemom i oduševila

Prilika je ovo da umjesto cimeta i šećera, čokolade ili kakaa i sami posegnete za domaćim džemom i napravite klasik u malo drugačijoj izvedbi

Sezona je cimet rolica i babke, pa posljednjih dana svi pišu i u pekarnicama i slastičarnicama traže upravo ove slastice. Stoga smo i mi podijelili recept za cimet rolice zbog kojeg, jednom kad ga isprobate, više nećete posezati ni za jednim drugim, a napravili smo i vodič gdje možete pronaći najbolje od obje slastice. Međutim, kako i sami najradije slastice pripremamo sami, odlučili smo ovaj kišni vikend iskoristiti da ispečemo nešto slasno, meko i voćno. U potrazi za tako jednim receptom koji će nam uljepšati vikend babka s džemom od smokava učinila nam se kao sjajna ideja! Naime, Šibenčanka Nina Mrčela, koja nas je već "kupila" svojim receptom za divnu, prozračnu, laganu i jako ukusnu Bobanovu tortu za koju smo vam podijelili recept, ovoga puta nam je pažnju privukla receptom za slatki kruh, ali u malo drugačijoj izvedbi.

image

Babka sa smokvama Nine Mrčele

Nina Mrčela/instagram @nbedrica/

Naime, već smo navikli babku praviti s cimetom i šećerom, čokoladom ili kakaom, no sa smokvama nismo.

"Babka! Već sama riječ govori - ljubav, a posebno kad je s kraljicom voća - smokvom. Ja naprosto obožavam smokve u svim kombinacijama, a kod babke smokva baš prija. Jednom kad je probate, oduševit će vas", govori nam Nina o ovom kolaču koji je nastao, kako to obično bude, sasvim slučajno.

"Ja jednostavno volim sve isprobati, pa sam je ovog puta, umjesto klasičnim nadjevom, nadjenula svojim domaćim džemom od smokava. Tako obično radim, isprobavam dok ne dobijem kombinaciju koja mi se sviđa, a s ovom sasvim sigurno nećete pogriješiti", kaže Nina, koja svoje recepte redovito dijeli i na svojem Instagram profilu Slatka iskušenja.

"U vrtu imamo smokve i žao nam je ne iskoristiti ih, pa od njih radimo razne proizvode. Između ostalog i džem. Dok se tijesto za babku dizalo došla sam u slatko iskušenje i pomislila kako bih je ovog puta mogla nadjenuti džemom od naših smokava. I vjerujte, uz ovako meko tijesto ide savršeno!", ne skriva oduševljenje mlada Šibenčanka, inače majka tri djevojčice i velika zaljubljenica u kuhanje još od malih nogu.

Njezin recept za ukusnu, meku i sočnu babku donosimo u nastavku.

image

Babka sa smokvama Nine Mrčele

Nina Mrčela/instagram @nbedrica/

BABKA OD SMOKVE PO RECEPTU NINE MRČELE

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
½ vrećice suhog kvasca
25 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 jaja
50 g otopljenog (mlakog) maslaca
1 dcl mlakog mlijeka

Za nadjev:

4-5 velikih žlica džema od smokava (ili po svojoj želji što volite, ali šteta je ovo ne probati, ja sam koristila svoj domaći džem), a naravno da možete i čokoladnu verziju

image

Babka sa smokvama Nine Mrčele

Nina Mrčela/instagram @nbedrica/

Priprema:

Jaja, šećer, vanilin šećer i sol izmiksajte koristeći spiralne nastavke za mikser, za tijesto.

U jednoj posudi izmiješate glatko brašno, kvasac, te je postepeno dodajte u smjesu od jaja uz miksanje.

Dodajte zatim otopljeni maslac i mlijeko, dobro izmiksajte.

Na kraju, dodajte 50 g oštrog brašna i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

Tijesto sad izvadite iz posude i još ga malo premijesite rukom.

Stavite ga u posudu za pečenje, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite na toplom da se diže nekih 40-ak minuta.

Pećnicu zagrijte na 180 °C.

Nakon što se tijesto diglo, razvaljajte ga u pravokutni oblik (cca 40 x 20, koliko ide), namažite ga nadjevom po želji - u mojem slučaju džemom od smokava - i zarolajte. Pazite, rolate dužu stranu.

Dobivenu štrucu prerežete po sredini i ispletite pletenicu.

Pletenicu prebacite u kalup na koji ste stavili papir za pečenje. Prije pečenja je još premažite malim jajem koje ste razmutili sa žlicom mlijeka i ostavite da odmori 10-ak minuta.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 30 - 35 minuta na 180 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:58