SVE O KARDAMOMU

Omiljeni začin: potječe iz Indije, obožavaju ga Skandinavci, a sve ga više koriste i naši slastičari i pekari

Sve o kardamomu možete pronaći i u novoj knjizi dr. Stuarta Farrimonda koja će vam sigurno promijeniti pogled na začine

Želite li malo obogatiti svoju kuhinju i eksperimentirati s novim začinima, iskušajte kardamom koji se posljednjih godina i kod nas sve češće koristi u slanim jelima, pekarskim proizvodima, slasticama, koktelima, pa čak i u čajevima. Ovaj začin potječe iz Indije gdje se u kulinarske i medicinske svrhe upotrebljava više od dvije tisuće godina. Koristili su ga i antički Rimljani i Grci, a Vikinzi iz sjeverne Europe otkrili su ga još u 9. stoljeću tijekom napada na Carigrad, te su ga raširili po Skandinaviji, gdje se i danas upotrebljava u kruhu i slatkim tijestima.

image
Derketta/Getty Images/istockphoto

Uzgoj kardamoma krenuo je u Britanskoj Indiji i to na plantažama kave još u 19. stoljeću, a 1914. godine počeo se koristiti i u Gvatemali koja je danas njegov najveći svjetski proizvođač. Zanimljivo je i da se oko 60 posto ovog začina konzumira u arapskim državama, a koristi se i u aromatičnoj kavi koja se ondje poslužuje kao simbol gostoprimstva.
Sve o ovom začinu pronašli smo u knjizi ”Znanost začina”, u prijevodu Školske knjige, u kojoj dr. Stuart Farrimond nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine. Također, nudi i zanimljive recepte, opisuje okus svakog začina i uči nas kako se i u kojim kombinacijama koriste pojedini začini.
image

.


Primjerice, kardamom kojeg opisuje kao eukaliptičan, citrusan i cvjetni mirisom, ima slatkasti okus, što ga čini prikladnim za uporabu u slatkim i slanim jelima, a svoj okus najbolje će ispustiti ako se njihovi tobolci lagano zgnječe u mužaru prije uporabe ili se tostiraju na tavi kako bi dobili novu kombinaciju orašastih, dimnih i prženih nota. Za svježiji i intenzivniji okus, te za pripremu jela koja ne zahtijevaju sporo kuhanje, dr. Farrimond predlaže da se izvađene sjemenke jednostavno samelju.
Također, daje i savjete kako najbrže i najefektnije iskoristiti ovaj začin, pa predlaže da manju količinu mljevenog kardamoma posipate po pečenim jabukama ili da zgnječeni tobolac ubacite u kremasti pileći curry ili janjeći složenac. U ovoj zanimljivoj i edukativnoj knjizi pronašli smo i odličan recept za mirisni finski začin koji se koristi u finskim keksima od đumbira, pa smo ga odlučili podijeliti s vama. Osim toga podijelili smo i pet primjeraka knjige preko profila Dobre hrane na Instagramu, a tko su dobitnici potražite na poveznici i zapratite naš profil!
image
Quanthem/Getty Images/istockphoto

Piparkakut (finski keksi s đumbirom)

Finski začin za kekse
Trebat će vam:
1 žličica praha gorke naranče
2 žličice mljevenog klinčića
2 žličice mljevenog đumbira
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica kardamoma

Za tijesto
Trebat će vam:

60 g tekućeg meda
60 g crnog šećernog ili javorovog sirupa
125 g maslaca
100 g smeđeg šećera
350 g glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žlica finskog začina
1/4 mljevenog bijelog papra
1 jaje

Priprema:
Dobro promiješajte sve začine i dio koji nećete iskoristiti za ove kekse spremite u zatvorenu posudu. Med, crni šećerni sirup, maslac i šećer ubacite u posudu za umake i na laganoj vatri rastopite sve sastojke. Ostavite na strani desetak minuta da se ohladi. U veliku zdjelu dodajte prosijano brašno, soda bikarbonu, mješavinu finskih začina i papar, te sve dobro promiješajte.
Dodajte toj mješavini ohlađeni sirup s medom i maslacem, jaje i sve dobro miješajte dok ne dobijete glatku tamnu smjesu. Prekrijte posudu i ostavite u hladnjaku sat vremena, a možete i preko noći. Zatim izvadite tijesto, ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi i nježno ga umijesite u kuglu. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu od 2- 3 milimetara i izrežite tijesto u željene oblike. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, lim za pečenje obložite papirom za pečenje, položite kekse i pecite 10 do 12 minuta. kekse ostavite na rešetku za hlađenje, a kada se potpuno ohlade poslužite ih uz kavu ili čaj.

image
Angela Kotsell/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:28