JEFTINO, BRZO I FINO

Od starog kruha napravite ovu starinsku međimursku slasticu koje će se tražiti komad više

 Marko Miscevic/cropix/
Pri jednom posjetu Puščinama u Međimurju kući smo ponijeli recept za brz i jeftin, a tako ukusan desert

Kada smo svojevremeno posjetili pansion i restoran Mamica u Puščinama u Međimurju, vlasnica i chefica Sandra Nedeljko s nama je podijelila recept za piletinu s mlincima, trgance i knedle, ali i sočnu, slatku žemljenjaču. U pitanju je starinski desert za jelo koje se radi od starog kruha, najbolje starih bijelih žemljica koje se zatim umaču u mlijeko te začine dodacima kao što je rum i voće po želji.

image
Marko Miscevic/cropix/

Volimo je s pokojom grožđicom i posipanu s malo šećera u prahu, a odlična je i uz žlicu slatkog tučenog vrhnja aromatiziranog, primjerice, vanilijom, kavom ili čak dobrim orašastim maslacem. Dobra ideja je i karamela, a najjednostavnija umutiti džem od marelice s malo vode, dobro zagrijati pa preliti preko komada žemljenjače.

Osim što je jednostavan za pripremu, ovaj desert neće vas koštati više od 20-ak kuna i dobra je opcija kada vam se jede nešto slatko, a nemate previše vremena za pripremu niti namirnica na izbor.

"Nikad se kod nas nije bacala hrana, a naše su bake znale kako iskoristiti i posljednji komadić. Tako je i nastala ova torta", objasnila nam je pri našem posjetu Sandra Nedeljko.

Recept potražite u nastavku.

Pansion Mamica inače je smješten u mjestu Puščine, između Varaždina i Čakovca i, osim odmora, ovdje možete uživati i u odabranim domaćim jelima. Zanimljivo je spomenuti kako pansion Mamica 11. i 12. studenog nudi i poseban paket za goste koji se odluče ovdje provesti Martinje. Samo neki od specijaliteta koje nude na večeri u sklopu Martinja su meso iz tiblice, hladetina, krvavice i pečenice, dimljeni buncek i pačja prsa, a tu su i štrukli s jabukama, torta od čokolade i crnog vina te kesten pire s kruškom poširanom u vinu. Tu je i raskošan doručak za sve goste. Više informacija potražite na njihovim društvenim mrežama.

Trebat će vam:

(kalup za tortu promjera 32 cm)

1 stari bijeli kruh

mlijeko cca 0,50 l

1 jaje

rum 0,05l

vrhnje za kuhanje 0,15 l

šećer 0,05 kg

voće po želji

Priprema:

Stari kruh narežemo na kockice. Prelijemo ga mlijekom i rumom i pustimo da omekša. U kruh dodamo šećer i na kockice narezano voće i posložimo u kalup. Razmutimo jaje s vrhnjem za kuhanje i prelijemo smjesu. Zapečemo u pećnici (180 C cca 20 minuta). Prije posluživanja posipamo šećerom u prahu.

image
Marko Miscevic/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 13:43