SVI SU LUDI ZA...

Od pohanaca do kolača: testirajte 5 jela koja ovako ispadaju još bolja, tajna je u načinu obrade namirnica

 Marianvejcik/Getty Images/istockphoto
Praktično je to rješenje koje ne zauzima mnogo mjesta, a glavni je akter u postizanju perfektne hrskavosti

U moru kuhinjskih pomagala, friteza na vrući zrak danas je među popularnijima i sve je češće možemo pronaći na radnim površinama kuhinja. Ona se razlikuje od klasične friteze ponajviše zbog toga što namirnice termički obrađuje bez ili s vrlo malo masnoće, a uz pomoć vrućeg zraka. Mnogi kažu da je to zdraviji način pripreme hrane, upravo zbog preskakanja koraka u kojem namirnice pržimo na masnoći.

Ovo pomagalo ne zauzima mnogo prostora, ali je zato ograničena količina hrane koju možemo odjednom pripremiti u njemu. Ipak, veliki je plus to što u fritezi na vrući zrak možemo pripremiti gotovo sve - od pilećih krilaca, mariniranih rebaraca, kobasica, do savršeno hrskavog pomfrita, pečenog povrća, keksića ili kolača.

image
Grandbrothers/Getty Images

Friteza na vrući zrak zapravo je nešto poput manje, brže i jednostavnije pećnice, a osim za pripremu hrane, može poslužiti i za zagrijavanje jela pa je dobra zamjena i za klasičnu mikrovalnu pećnicu, koja se prema istraživanjima nije pokazala kao najbolji i najzdraviji kuhinjski aparat.

Iako u ovoj fritezi ne možete peći hranu koja sadrži tekućinu, u njoj ćete pripremiti vrlo dobre pečene sjemenke bundeve, kestene, krumpiriće ili, primjerice ono što mnogi vole - pohano meso. Jela će ispasti posebno hrskava.

Zanimljivo je dodati i da je mnoge friteze danas moguće povezati pametnim telefonom i tako namjestiti optimalnu temperaturu i vrijeme iz udobnosti fotelje ili s radnog mjesta, a to je nešto što nam se u pojedinim trenucima čini kao više nego dobra opcija.

image
Kanizphoto/Getty Images/istockphoto

ŠTO SVE MOŽE AIR FRYER

Mogućnosti je mnogo, a ovise o proizvođaču i pojedinom aparatu.

Kad govorimo o količini hrane, u nekima možemo pripremiti četiri porcije, a u nekima čak sedam. To ovisi o kapacitet samog uređaja koji se kreće od oko 4 do više od 8 litara, odnosno od 0,8 do 2 kilograma. Ni opcije kuhanja nisu kod svih iste, najbazičniji imaju oko 10 do 15 programa, a oni napredni i više od 20. Uglavnom su to kuhanje, pečenje, prženje, roštiljanje i podgrijavanje. Od namirnica doslovno da možete koristiti baš sve - meso, ribu, tjesteninu, povrće, tijesto... pod uvjetom da nije velikih dimenzija, jer ste ograničeni prostorom.

U slučaju da fritezu na vrući zrak već imate kod kuće, donosimo vam pet recepata koje možete isprobati već danas. U suprotnom, možda vas navedu da napokon razmislite o kupovini. Također, sva jela u nastavku pripremiti možete i u pećnici, dovoljno je samo namjestiti temperaturu i uložiti nešto više vremena.

KRUMPIR PUNJEN ŠUNKOM I SIROM

Trebat će vam:

2 veća krumpira
maslinovo ulje
sol
papar
2 žlice slatke mljevene paprike
začinsko bilje
50 grama sira po želji (mi smo koristili gaudu)
50 grama šunke

Priprema:
Vrlo je važno da krumpir dobro operete s obzirom na to da ga nećete guliti. Štapić za ražnjić probijte kroz krumpir kako bi vam pomogao da se krumpir ne raspadne pri zarezivanju (ne režete krumpir do kraja kako bi zadržao punjenje). Otvore namažite maslinovim uljem, posolite i popaprite, dodajte slatku papriku i začinsko bilje. Tako začinjene ubacite 15 minuta u fritezu na vrući zrak na 190 ºC. Kada završi pečenje još malo ih namažite maslinovim uljem, a u otvore dodajte narezanu šunku i povrh naribajte sira. Ubacite u fritezu na još pet minuta.

PILEĆI MEDENI SEZAM ZALOGAJI

Trebat će vam:
300 grama pilećih prsa
70 grama kukuruznih pahuljica
2 češnja češnjaka
2 žlice slatke mljevene paprike
1 veliko jaje
2 žlice meda
sol
papar
2 žlice sojinog umaka
1⁄2 žlice sezama

Priprema:
Pileća prsa narežite na kockice ili trakice - po želji. Posolite i popaprite, a zatim dodajte i slatku mljevenu papriku. Jaje umutite, a kukuruzne pahuljice sitno zdrobite. Prethodno začinjenu piletinu umočite u jaje, pa u pahuljice, a onda ju ubacite deset minuta u fritezu na 180 ºC. Dok se piletina peče pripremite medeni umak - protisnite češnjak, dodajte mu med, sojin umak i sezam. Kada se piletina ispeče, uživajte u hrskavim zalogajima umočenim u slatki umak.

POVRTNI POPEČCI

Trebat će vam:
500 grama brokule
500 grama mrkve
80 grama mladog luka
1 žličica češnjaka u prahu
1⁄2 žličice soli
1⁄4 žličice crnog papra
160 grama višenamjenskog brašna
1 veliko jaje

image
Pexels

Priprema:
Brokulu i mrkvu skuhajte, iscijedite, zatim nasjeckajte. Ubacite ih u zdjelu, dodajte im sjeckani mladi luk, jaje, začine i brašno. Dobro izmiješajte, a po potrebi dodajte još brašna ako je smjesa prerijetka. Kada dobijete smjesu koju možete oblikovati, zgrabite 2 žlice tijesta i oblikujte polpetu. Pecite deset minuta na 180 °C, zatim ih okrenite i pecite još tri minute na istoj temperaturi. Popečke možete poslužiti uz umak na bazi meda sa sezamom.


MARINIRANA PILEĆA KRILCA

Trebat će vam:
450 grama pilećih krila
2 žlice soli
1 žlica papra
1 žlica češnjaka u prahu
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica slatke paprike

image
Marianvejcik/Getty Images/istockphoto

Priprema:
Pileća krilca temeljito osušite papirnatim ručnicima i stavite u zdjelu. Premažite ih uljem, a zatim pospite preostale začine. Promiješajte da se ravnomjerno prekrije začinima. Stavite pileća krilca u fritezu na 200 °C i pecite osam minuta sa svake strane, ukupno 16 minuta, odnosno dok pileća krilca ne postanu hrskava i zlatno smeđa izvana.

CIMET ROLICA

Trebat će vam:
150 grama tijesta za pizzu
15 grama (otprilike žlica) maslaca
1 žlica šećera
1⁄4 žličice cimeta
malo soli

image

Cimet rolice

Pexels/Karolina Grabowska

Priprema:
Tijesto za pizzu možete kupiti gotovo ili ga napraviti sami, a recept za tijesto koje sigurno uspijeva već smo vam otkrili. Tijestu dodajte trećinu žlice maslaca, a druge dvije trećine otopite i pomiješajte sa šećerom, soli i cimetom. Tijesto razvaljajte u dugu traku i premažite smjesom maslaca i začina, zatim zarolajte u malog pužića. Rolicu ostavite pokrivenu da se diže pola sata. U fritezu stavite komad papira za pečenje (dovoljno velik da punjenje ne bi iscurilo). Kad je rolica spremna za pečenje, ubacite ju u fritezu 12 minuta na 180 °C. Zadnju minutu prije kraja rolicu premažite još jednom maslacem pa je vratite u fritezu i povećajte temperaturu na 200 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 08:42