KLIPAN MEĐU POVRĆEM

Od pite do pohanih rolica, vrijeme za jela s patlidžanom, a ove ideje mogle bi vas raspametiti

 Berislava Picek/Cropix/
Patlidžan je namirnica u kojoj rado uživaju i vegetarijanci i mesojedi bez ograničenja

Patlidžan ili balancana povrće je koje raste u raznim oblicima, veličinama i bojama, uspijeva u toplim klimatskim uvjetima, prikladno je za mnoga jela, a neka su bez njega potpuno nezamisliva. Za razliku od nekih vrsta povrća, sjeme svih vrsta patlidžana je jestivo, što uvelike olakšava i pojednostavljuje njegovo kuhanje.

Boje patlidžana su zaista posebne, kreću se od bijele, boje lavande, tamnoljubičaste, višebojne prugaste, kao i manje uobičajenih - blijede zelene, žute, pa čak i crvenkaste. Kako pripremati patlidžan? Ako vam ne smeta njegova koža, bolje je da ne gulite jer se u samoj koži nalazi dio arome zbog koje je ova namirnica tako specifična.

image
Berislava Picek/Cropix/

Patlidžani se najčešće prilikom kuhanja režu na pola, sjeckaju ili režu na ploške, ali se i peku cijeli kada trebate njegovo svilenkasto meso za jelo, kao što je baba ganoush.

RECEPT ZA BABA GANOUSH

image
Berislava Picek/Cropix/

Patlidžan je bogat tekućinom i zna biti gorak pa ne čudi da ga se često u pripremi soli. Sol ima ulogu izvući višak tekućine iz njega i ublažava njegovu gorčinu. Patlidžan možete marinirati, od njega spravljati džemove, ali ga i kiseliti baš poput klasične zimnice.

RECEPT ZA DŽEM OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

Od lagane salate koja je gotova za tren, do sočne pite ili pak aromatičnih rolica, u ovom slasnom editorijalu donosimo prijedloge finih i ukusnih jela koja s lakoćom možete pripremiti kako biste najbolje iskoristili kraj ljetne sezone.

PITA S PUNJENJEM OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

POHANE ROLICE OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

PIZZA S PATLIDŽANOM

image
Berislava Picek/Cropix/

SALATA OD PATLIDŽANA

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:20