ZAMIJESI TIJESTO

Od ostataka s novogodišnje plate napravili smo najmekše pizza rolice, evo provjerenog recepta

 Lidija Lončarić/
Ovo je jedini recept koji će vam trebati za meke i sočne pizza rolice. Dodatke birajte po želji

Napokon smo uspjeli isprazniti lonac sarme i zdjelu francuske salate s novogodišnjeg slavlja, a sada su na red došli i naresci i sir s plate. Umjesto u klasičan sendvič, ovog smo ih puta odlučili upakirati u sočne, meke pizza rolice za koje će vam trebati samo još klasični sastojci za dizano tijesto, kao što su brašno i kvasac, te malo umaka od rajčice koji ste začinili soli, paprom, šećerom ili medom, maslinovim uljem i češnjakom. Priprema nije zahtjevna i najvažnije je samo da ostanete strpljivi dok se tijesto diže, time ste već obavili pola posla. U slučaju da ove rolice pripremate za veće društvo ili obitelj, razmislite i o tome da napravite duplu porciju. Postoji, naime, mogućnost da nestanu brže nego što ste mislili.

Osim sira, pršuta, šunke ili suhe kobasice, dodati možete i sjeckane masline, tunu iz konzerve, pa čak i mladi luk. Pripazite samo da tijesto ne napunite previše kako se pri rezanju na rolice ne bi raspadalo. Također, pripazite da rolice ne pečete predugo kako ne bi ispale previše suhe.

Trebat će vam:

500 g brašna

250 ml toplog mlijeka

60 g maslaca za tijesto

20 g maslaca za premazivanje

2-3 žličice suhog kvasca

1 žličica meda ili šećera

1 jaje za tijesto

1 žličica soli

Za nadjev:

100 ml umaka od rajčice

1 režanj češnjaka

1 žlica maslinova ulja

bosiljak, origano, timijan i drugo bilje po želji

prstohvat soli

prstohvat šećera ili meda

pršut, suha kobasica, šunka, ribani sir, mozzarella...

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera ili meda i kvasac pa pustite da stoji na toplom mjestu 5-10 minuta ili dok se na vrhu ne stvori pjena. U veću posudu stavite brašno, u sredini napravite rupu pa razbijte jaje. Dodajte pjenasto mlijeko s kvascem i zamijesite tijesto. Na pola miješenja dodajte sol, a kada tijesto poprimi oblik, dodajte i 60 g maslaca nasjeckanog na kockice. Neka bude sobne temperature. Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Trebali biste dobiti meko tijesto. Dobiveno tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže. Za to vrijeme u umak od rajčice dodajte protisnuti češnjak, začinite soli, paprom i šećerom ili medom. Dodajte i žlicu maslinova ulja. Pripremite i nareske po želji. Možete ih koristiti u komadu, a možete ih i nasjeckati na komadiće. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga na 1 centimetar debljine. Premažite umakom i dodajte nareske te sir i druge dodatke po želji. Jedan centimetar sa svake strane tijesta ostavite prazno. Tako razvaljano tijesto oblikujte u valjak, a zatim režite rolice. Rolice slažite u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. Pustite da se dižu još 30-ak minuta, a zatim sve dodatno premažite otopljenim maslacem i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta ili dok se rolice lijepo ne dignu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:55