Kako nam se bliži Uskrs, tako iz dana u dan nabavljamo namirnice i pripremamo jela bez kojih bogati blagdanski stol jednostavno nije potpun. Većini na tradicionalnom uskrsnom doručku središnju ulogu igra kuhana šunka, koja je osobito slasna ako je usto još i pečena u kruhu. Upravo smo se zato prisjetili jednog starog snimanja s kolegama iz Gastronomada i kao asa iz rukava, ponovno izvukli najbolje savjete oko pripreme kuhane i pečene šunke.
Ako ste dio velike obitelji ili se kod vas okuplja veće društvo, ima smisla skuhati i u kruhu zapeći cijelu šunku od 12-13 kilograma, no najčešće se ipak priprema plećka, odnosno lopatica teška do pet kilograma. Pritom je važno da šunka ne bude previše slana – odnosno, sam proces kuhanja izvući će višak soli.
U slučaju da ste htjeli cijeli proces salamurenja odraditi sami, nažalost, malo ste zakasnili jer je potrebno s time početi barem tjedan dana prije Uskrsa. Sačuvajte članak na poveznici za iduću godinu i zabilježite u kalendar kako ne biste zaboravili i kako bi iduće godine ipak krenuli na vrijeme.
Ono što sada još stignete napraviti jest kupiti već pripremljenu šunku koju je potrebno skuhati. Taj se postupak provodi kako bi se šunku hidriralo i time vratilo njenu strukturu, kao i da bi se izvukla suvišna sol uz istodobno dodavanje aroma. To se postiže dodavanjem začina poput češnjaka, papra i slično po želji u vodu u kojoj će se šunka kuhati.
Iako se kuhanjem izvlači sol iz šunke, vodu u kojoj se ona kuha svejedno treba posoliti s oko 10 grama po litri vode. Vodu zagrijte u dovoljno velikom loncu da može u njega stati šunka. Vrijeme kuhanja je u prosjeku oko 20 minuta po kilogramu mesa – vatru zatim ugasite te ostavite šunku da se ohladi još sat-dva u vodi. Ako šunku odmah izvadite, naglo će se početi sušiti i gubiti vodu. Nakon što je šunka još odstajala u vodi, pažljivo je izvadite, osušite i zatim zamijesite kruh.
Tijesto za šunku, preporučuju Gastronomadi, mora biti nešto rahlije nego obično. Za kruh će vam trebati (ovisno o veličini šunke) tri kilograma glatkog brašna, 1,5 litre vode, 2% (od težine brašna) kvasca, odnosno oko šest vrećica ako koristite suhi, te 1,5% (od težine brašna) soli. Na tu količinu brašna možete dodati i otprilike 1 dcl maslinova ulja ili žlicu-dvije svinjske masti.
Zamijesite tijesto te pustite da se jednom “predigne”, a zatim tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2 cm, položite šunku u sredinu te je “obucite”. Važno je da dobro zatvorite sve dijelove kako sok ne bi iscurio – time ćete stvoriti takozvani “parni džep”.
Pleh za pečenje namastite maslinovim uljem i pospite brašnom, a višak istresite te položite tijestom omotanu šunku. Po vrhu pospite brašnom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, zatim provjerite kako napreduje, pokrijte gornju površinu alu-folijom i pecite na 160 °C oko tri sata (oko 20 minuta po kilogramu). Jednom pečena, vaša je šunka u kruhu spremna preuzeti ulogu zvijezde uskršnjeg stola!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....