Zimsko doba vrijeme je kada su klupe na tržnicama nešto skromnije popunjene, a od sezonskog voća i povrća najčešće se okrećemo nekoliko istih favorita kao što su kelj, korjenasto povrće i agrumi. Upravo zato, zimi često biramo i opcije kao što su fermentirani dodaci, zimnica ili konzerve. Kimchi tako dodajemo woku, a ubacujemo ga i u sendviče, kiseli kupus je sjajan dodatak varivima, nezaobilaznoj sarmi, od njega radimo i salatu, a konzerve nam pak predstavljaju dobar prečac kada je u pitanju brzi ručak usred tjedna. Uzeli smo zato konzervu slanutka, rajčice i tune i sastavili popis od 10 jela kojima ćete se ove zime poželjeti vratiti.
ŠTO KAŽETE NA MLINCE S TUNOM?
Iako uvijek radije biramo svježu tunu, za vrijeme užurbanog radnog tjedna, u smočnici volimo držati i pokoju konzervu ili staklenku s filetima. Prije svega, pri kupnji tune pažnju valja obratiti na to da kupujete komade, a ne komadiće koji često znaju biti tek mrvice u ulju. Također, bolja opcija bit će tuna u salamuri koju ćete zatim sami začiniti kvalitetnim uljem po želji.
ZASITNA SALATA S TUNOM I RIŽOM
Nakon toga, od konzerve tune možete vrlo jednostavno napraviti ručak za cijelu obitelj. Najjednostavnija opcija bit će kakva salata sa sezonskim povrćem koju možete začiniti dressingom na bazi grčkog jogurta. Poplete su također uvijek dobra ideja, posebice kada vam ostane pire krumpira od dana ranije. Jednostavno ga pomiješajte s jajem, začinima, kojom žlicom brašna i tunom, napravite loptice i uvaljajte u krušne mrvice pa pržite ili pecite u pećnici. Od tune možete napraviti i jednostavnu tjesteninu tako da na tavi najprije pirjate luk, mrkvu i celer, dodate tunu i pelate, začinite po želji i pirjate dok povrće ne omekša. Poslužite uz tjesteninu, palentu ili čak i mlince.
Ako je kvalitetan, sendvič za ručak nipošto ne mora biti loša ideja. Tunu kombinirajte s povrćem i sirom po želji, dodajte i umak, hrskavi i brzo ukiseljeni luk, a umjesto kruha iskoristiti možete i tortilje koje ćete zatim kratko zapeći na tavi i poslužiti još tople.
SLANUTAK VOLI ZAČINE
Kada pomislimo na slanutak, prvo što nam pada na pamet je gusti curry i jednostavan humus. U curryju ga možete kombinirati s najrazličitijim povrćem, od mrkve i mahuna iz zamrzivača pa sve do krumpira i batata, ribom ili piletinom, dok u humusu možete kombinirati omiljene začine.
SENDVIČ S HUMUSOM I PEČENIM PAPRIKAMA
Osim toga, slanutak je dobar dodatak varivima i drugim jelima na žlicu, staviti ga možete i u wok, a dodate li tek pokoji začin i malo maslinova ulja pa ubacite u pećnicu na nekoliko minuta, pretvorit ćete ga u sjajnu i zdravu grickalicu. Od konzerve slanutka i cikle napraviti možete i brze polpete, sjajan je i u kombinaciji s morskim plodovima, a ubaciti ga možete i u umak s mesnim okruglicama.
RAJČICA NA 1001 I JEDAN NAČIN
Od jedne konzerve rajčica i tek nekoliko dodataka napraviti možete nebrojeno mnogo jela. Jednostavna tjestenina gotova je u 15 minuta, shakshuka s jajima i rajčicom iz konzerve, kada nema one svježe, dobar je odabir za ručak ili večeru, a u jednostavan, aromatizirani umak od rajčice možete ubaciti i komad ribe ili mesa.
MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICE
Konzerva rajčice dobar je dodatak i jelima na žlicu, koja će učiniti još malo bogatijima, a osim toga, od pelata ili sjeckane rajčice napraviti možete čak i brzi kečap pa ga poslužiti uz čips od sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....