Da kupus može biti puno više od klasične kupus salate ili variva s rajčicom, a mrkva puno više od sastojka juhe ili priloga, dokaz je i superpopularna coleslaw salata. Ona, naime, spaja oboje u kremasti dodatak burgerima, sendvičima, zdjelama s rižom ili salatu koja na svakom roštilju iz zdjele nestaje rekordnom brzinom.
Iako je prisvajaju Amerikanci, vjeruje se kako je coleslaw zapravo izmišljena u Nizozemskoj. Riječ "coleslaw" dolazi od nizozemske riječ "koosla", što u prijevodu znači "salata od kupusa". U počecima se, naravno, nije radila s dodacima koji joj se dodaju danas, kao što je, primjerice, majoneza, ali je svakako bila inspiracija za recept koji je kasnije, oko 1770-ih postao iznimno popularan u Americi. Jednim od najvažnijih trenutaka u postojanju ove salate smatra se upravo izum majoneze zbog koje je, prema mnogima, postala još bolja.
S godinama su se pojavile različite varijante coleslaw salate, pa se tako bazičnim sastojcima dodaje i curry, sezamovo ulje, pa čak i tanko sjeckana granny smith jabuka.
Danas ćete je najjednostavnije napraviti tako da povrće naribate, u posebnoj zdjelici pomiješate umak, a zatim sve spojite u većoj zdjeli pa prije posluživanja dobro ohladite. Kombinaciji kupusa i mrkve uvijek možete dodati i na tanke rezance nasjeckanu, hrskavu iceberg salatu, a umjesto glavice luka, dodati možete mladi luk.
Kada su u pitanju začini, uvijek se zaigrati možete svježim začinskim biljem poput kopra, peršina, korijandera i vlasca, ubaciti možete i tostirani sezam, senf, a za dozu slatkoće, dobra opcija bit će javorov sirup ili čak malo meda. Kiselinu možete dobiti dodavanjem jabučnog octa, ali i limunova soka te rižina octa, dok dio majoneze uvijek možete zamijeniti i grčkim jogurtom. Birajte ono što vama najbolje odgovara.
Iako Amerikanci najviše vole češnjak i luk u prahu, ne dajte da vas to spriječi u kreativnosti i salatu uvijek začinite po samo svom ukusu. Dok je pripremate, kušajte je u nekoliko navrata kako biste dobili najbolje rezultate.
Coleslaw salatu poslužite u sendvičima s pohanom piletinom, posebice ako je radite s panko mrvicama, kako biste dobili lijep omjer hrskavog i kremastog. Ubaciti je možete i u tortilje i tacose, hot dog, a bit će dobar dodatak i burgerima, klasičnim i pulled pork. Uz dodatke kao što je sezamovo ulje i malo čili ulja, poslužiti je volimo i u zdjelicama s rižom, u kombinaciji s lososom i tunom, piletinom, ukiseljenim povrćem i dodacima kao što su brokula i pirjane tikvice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....