U listopadu ste se vraćali klasičnim receptima koji uvijek osvajaju, a ovaj mjesec pokazao je koliko volimo domaću tradicionalnu kuhinju. Od slasnih buhtla do toplog variva, vaš interes nije splasnuo ni za zimnicu ni za jednostavne zalogaje poput "poderanih gaća" ili kultnog Bourdainovog sendviča. Ovdje se nalazi pet recepata koji su obilježili listopad – jednostavni, tradicionalni, a opet neodoljivi. Bilo da ste tražili nešto brzo ili autentične okuse djetinjstva, ova jela su vas osvojila.
PODERANE GAĆE
Poderane gaće jelo je koje je bilo veliki dio našeg odrastanja pa nas ne čudi što mu se stalno vraćamo. Gledajući Slatku kuharicu, putopisnu gastro emisiju slastičarke Petre Jelenić, odmah smo zapisali kako tradicionalni recept gospođe Janje, tako i onaj Petrin u kojemu je pripremila svoje ‘čipkaste poderane gaće‘ i unijela im novi život.
BOURDAINOV SENDVIČ
Iako su prošle godine otkad je Anthony Bourdain, nažalost prerano preminuli slavni gastro putopisac, spomenuo ovaj sendvič, a zatim recept i zapisao u svojoj kuharici "Appetites", u pitanju je, čini se, klasik koji se ne zaboravlja lako pa je tako posljednjih mjeseci kombinacija mortadele i mozzarelle u mekom pecivu ponovno postala veliki hit. Na društvenim mrežama često nailazimo na video recepte s uputama za pripremu ovog, zapravo, prilično jednostavnog sendviča, a odnedavno se može isprobati i na jednoj adresi u Zagrebu.
BRZO VARIVO S PILETINOM I POVRĆEM
U ovom varivu povrće ima sporednu ulogu i idealno je čak i za one koji kažu da im varivo nije omiljeno jelo. Gusto je, kremasto, zasitno, uz tanjur ovog jela ne treba vam čak ni kruh, a poriluk se osjeća tek tamo negdje u pozadini, dovoljno da cijelom jelu da slatkastu, zelenkastu notu i da vas natjera da u njemu ipak vidite nešto dobro i fino.
ZIMNICA KOJA NAS JE ODUŠEVILA
Pikantno ukiseljeno grožđe jedan je od najboljih dodataka uz mesne nareske i sireve koji smo u posljednje vrijeme kušali, a recept za njega otkrila nam je Nevenka Zlatkov, kada smo je nedavno posjetili u napuštenom creskom selu Filozići u kojem već godinama, baveći se stočarstvom, turizmom i ugostiteljstvom, živi jedino njezina obitelj, o čemu vam pišemo i u novom broju magazina Dobra hrana.
KLASIČNE BUHTLE S PEKMEZOM
Džem od šljive smo skuhali (i ispekli), onaj od marelice u smočnici nas čeka još od sredine ljeta i napokon smo završili s onim dijelom godine kada zbog visokih temperatura izbjegavamo upaliti pećnicu. Točnije, sada je na redu upravo suprotno, vrijeme kada je jedva čekamo upaliti i u nju ubaciti omiljeni biskvit ili dizano tijesto. Među slatke, dizane favorite svakako ubrajamo i dobre stare buhtle, koje smo ovog produženog vikenda odlučili napraviti i sami pa u njima uživati uz poslijepodnevnu šalicu kave ili čaja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....