RECEPT DANA

Obožavamo starinsku pitu od jabuka, a još nam je bolja kada nadjevu dodamo orahe i žlicu džema

 Berislava Picek/Cropix
Omiljena pita od jabuka poprimit će još bolji okus ako joj, uz klasične začine, dodate i pokoji sastojak iznenađenja

Iako su jabuke u nekom obliku dostupne tijekom cijele godine, upravo traje njihova prava sezona pa je dobar trenutak da se opskrbite svojim omiljenim sortama i bacite na pripremu svima omiljene pite od jabuka. Ovaj recept ustupila nam je naša Slavica Šagolj, a ono što upravo njezinu pitu čini posebnom jest dodatak džema po izboru koji joj daje još zanimljiviji okus. Na kraju krajeva, kada ljudima na našim prostorima kažete da ste ispekli pitu od jabuka, posve je jasno da je riječ o finom prhkom tijestu između kojeg se nalaze naribane jabuke obogaćene cimetom i mrvicama, a s ovakvim malim pomakom ipak ćete ih uspjeti iznenaditi.

Za tijesto:

• 250 g maslaca

• 3 velika jaja

• 1 žlica kiselog vrhnja

• 4 žlice šećera

• 1 vanilin šećer

• 470 g glatkog brašna

Za nadjev:

• 950 g jabuka

• 1 žlica cimeta

• 3 žlice šećera

• 2 žlice krušnih mrvica

• 2 žlice mljevenih oraha

• 3 žlice džema po izboru

Za posipanje:

• šećer u prahu

Priprema:

Uz pomoć miksera ili ručno umijesite tijesto. Zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak da malo odmori. U međuvremenu jabuke ogulite te ih naribajte na ribež. Naribanim jabukama dodajte šećer, cimet, mljevene orahe i na kraju krušne mrvice da pokupe višak tekućine. Pleh obložite papirom za pečenje. Tijesto prepolovite na dva ista dijela. Tijesto razvaljajte na veličinu pleha. Stavite tijesto uz pomoć valjka u pleh te ga premažite džemom po želji. Naribane i začinjene jabuke rasporedite po tijestu. Drugi dio tijesta razvaljajte te prekrijte jabuke. Tijesto malo izbodite vilicom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite oko 40 minuta. Ohlađeni kolač prije serviranja posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 16:53