SEZONA JE

Obožavamo špinat na mlijeku, ali zeljanica, palačinke, varivo i rolada još su bolja opcija za brzi ručak usred tjedna

Kada kupite previše špinata na tržnici, iskoristite ga na jedan od ovih šest načina. Nećete požaliti

Nije nam se jednom u životu dogodilo da se s tržnice vratimo s vrećicom punom svježeg špinata koji smo u toj količini kupili samo zato što smo poslušali kumicu koja ga prodaje kada nam je odlučno tvrdila da ‘nije to tako puno, kad se skuha, ništa ne ostane‘. Osim što nam se u tim slučajevima uvijek čini da ćemo špinat upravo zbog toga morati jesti cijeli nadolazeći tjedan, problem postaje i skladištenje. Takva količina svježeg špinata, naime, zauzima zbilja puno mjesta u hladnjaku pa najčešće odmah tražimo načine kako barem dio iskoristiti što prije.

image
Unsplash/

Osim što je uvijek dobra opcija kratko ga blanširati ili pustiti da povene na malo maslinova ulja i češnjaka, a potom u jela ubacivati po potrebi, jednostavan i brz način za iskoristiti ga može biti i ovih šest jela recepte za koje ostavljamo u nastavku, a koji će biti itekako dobra opcija za ručak usred tjedna. I najbolje od svega, voljet će ih, kako oni najmlađi, tako i najstariji, a priprema uopće nije komplicirana niti će vam nakon kuhanja kuhinjska površina ostati prepuna prljavog suđa.

image
Unsplash/

Nama su veliki favorit zeljanice bilo kakve vrste i variva, koja će špinat obogatiti, a nećete ga morati čak niti sjeckati, a volimo ga ubaciti i u slasne kombinacije kao što su slane palačinke i rolada.

ZA DORUČAK: SLANE PALAČINKE

Kada vam dosade jaja i avokado tost, pa čak i slatke palačinke, razmislite o tome da napravite slane palačinke sa špinatom i šunkom. Priprema uopće nije komplicirana, a vjerujemo, svidjet će se svima za stolom. Sve zajedno poslužite uz omiljeni sir, pečena ili poširana jaja, umake i povrće po želji, a ponijeti ih možete i na posao, jer ukusne ostaju i kada se ohlade.

PALAČINKE SA ŠPINATOM I ŠUNKOM

image
Berislava Picek/cropix/cropix/

ZA RUČAK: ŠPINAT NA ŽLICU ILI ZAPEČENA TJESTENINA

Umjesto krem juhe, dobra ideja kako da poslužite špinat na žlicu može biti i gusto, kremasto varivo. Kombinirajte ga s batatom i slanutkom, sve začinite pa ovo jelo poslužite i najmlađima za stolom. A ako vam i nakon toga ostane još koja šaka špinata, napravite finu punjenu pa zapečenu tjesteninu koje bi se za stolom mogla tražiti porcija više.

RECEPT ZA VARIVO ZA MALE I VELIKE

image
Berislava Picek/cropix/cropix/

RECEPT ZA ZAPEČENU TJESTENINU

image
Berislava Picek/cropix/cropix/

ZA VEČERU ILI DRUŽENJE S EKIPOM: ROLADA ILI PITA

Tražite li, pak, ideje za jednostavan snack ili grickalicu za večeru ili druženje s ekipom, rolada sa svježim špinatom, šunkom i sirnim namazom zvuči nam više nego dobro. Priprema je brza i sve što trebate je napraviti slani biskvit, napuniti ga, zarolati i narezati na rolice koje se odlično slažu i uz kakav dobar umak na bazi kiselog vrhnja ili grčkog jogurta.

RECEPT ZA ROLADU

image
Berislava Picek/cropix/

Osim rolade, slasna opcija bit će i kakva dobra pita zeljanica ili grčka varijanta zeljanice. Napraviti je možete unaprijed pa poslužiti još toplu ili joj dodati i žlicu jogurta. Ako vam koji komad ostane, obavezno ga idući dan ponesite na posao za gablec.

RECEPT ZA KLASIČNU ZELJANICU

image
Cropix/

GRČKA PITA SA SIROM I ŠPINATOM

image
Denis Karpenkov/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:09