Maksimalni okus i minimalno čišćenje – tako bi se ukratko mogla opisati sve popularnija 'one pan' ili 'one pot' jela. Radi se o brzim i ukusnim idejama za obroke za koje vam treba samo jedna tava ili, pak, jedan lonac, ovisno radite li jelo ne žlicu ili ne. Princip je da se sve kvalitetne namirnice i bogati začini taktički dodaju u jedan lonac, a da rezultat bude fino i nutritivno jelo za cijelu obitelj. Jer, budimo iskreni, mnogi se baš i ne vesele svakodnevnom kuhanju nakon posla.
Želimo da naši obroci preko tjedna budu brzi, ukusni i hranjivi, a ako su u priči djeca posebno pazimo na kvalitetu sastojaka. Zato su jela iz jednog lonca, kako se ovakav efikasan način pripreme jela kod nas najčešće prevodi, sjajno rješenje za radni dio tjedna kada nam je raspored pretrpan.
Osim što ste si olakšali pospremanje i pranje posuđa nakon kuhanja, kod 'one pan' jela ne morate smišljati i kuhati priloge jer sve ste već pokrili u jelima koja sadrže proteine, povrće, žitarice i miomirisne začine. Ne tražite dalje, imamo brze recepte za cijeli radni tjedan:
'ONE PAN' TJESTENINA S PILETINOM I PARMEZANOM
Vrijeme pripreme: 30 min
Potrebni sastojci: 2 pileća prsa bez kože, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 500 g tjestenine (penne, rigatoni ili fusilli), 200 g pasirane rajčice, 250 ml vode, 115 g naribane mozzarelle, 70 g naribanog parmezana, 3 žličice Vegete Natur
Pileća prsa prvo narežite na komadiće veličine zalogaja i pospite ih žličicom Vegete Natur. U veliki lonac ili dublju tavu ulijte malo maslinovog ulja i zagrijte ga na umjerenoj vatri. Dodajte mariniranu piletinu u tavu i pecite oko 5 min, dok ne poprimi zlaćanu boju. Potom piletinu izvadite na tanjur, a u isti lonac dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite ih kratko dok ne omekšaju. Ulijte pasiranu rajčicu i vodu, dodajte 2 žličice Vegete Natur, sve umiješajte pa pustite da zavrije. Tada smanjite vatru pa umiješajte piletinu i tjesteninu, zatim poklopite i kuhajte sve 10-15 min, dok se tjestenina ne skuha po vašem ukusu. Zatim umiješajte parmezan i 1/4 naribane mozzarelle. Tavu pospite s preostale 3/4 mozzarelle i kuhajte otklopljeno još 2-3 min dok se sir ne rastopi po tjestenini i piletini ili sve nakratko stavite u pećnicu da dobije hrskavu koricu.
Savjet: U tjesteninu, po želji, možete dodati i sezonsko povrće poput nasjeckane paprike, tikvica, mrkve ili graška, a za dekoraciju tjesteninu na tanjuru pospite sitno nasjeckanim svježim bosiljkom ili peršinom.
'ONE POT' GUSTA JUHA OD KRUMPIRA
Vrijeme pripreme: 45 min
Potrebni sastojci: 1 luk, 100 g celera, 100 g poriluka, 3 velika krumpira, 5 žlica maslaca, 1/2 šalice oštrog brašna, 2 šalice jušnog temeljca, 1 šalica mlijeka, 1 žlica Vegete Natur
Što sitnije nasjeckajte krumpir, poriluk, luk i celer. U velikom loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte luk, celer i poriluk pa pirjajte 5 min. Dodajte brašno i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte temeljac, krumpir i Vegetu Natur. Neprestano miješajući, dodajte mlijeko. Pustite da sve lagano prokuha i smanjite vatru pa pirjajte još 10 min. Povremeno promiješajte da se smjesa ne lijepi za dno vašeg lonca. Ako je juha pregusta, prilagodite je dodavanjem temeljca ili mlijeka.
Savjet: Ako želite potpuno kremastu juhu, bez komadića, na kraju štapnim mikserom razbijte komadiće povrća. Poslužite juhu s komadićima slanine, cheddar sirom ili svježim nasjeckanim vlascem.
'ONE PAN' VEGETARIJANSKI PAD THAI
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Potrebni sastojci: 2 srednje tikvice, 1 žličica maslinovog ulja, 2 režnja češnjaka, 2 jaja, 1 šalica graha, 1 šalica naribane mrkve, 1/2 šalice oljuštenih edamame mahuna, 2 luka, 1/4 šalice sitno nasjeckanog kikirikija, 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina ili korijandera, 1 žlica Vegete Natur
Za umak su potrebe 3 žlice umaka od soje, 2 žlice rižinog octa, 1 žlica meda, 1 žličica Vegete Natur 1-3 žličice ljutog umaka po izboru. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli.
Narežite tikvice na tanke vrpce. Bit ćete brži ako imate spiralizator. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, pa razbijte jaja izravno u tavu. Lopaticom razlomite žumanjak i ostavite da se peče 30 sekundi, dok se tek ne počne stvrdnjavati. Dodajte rezance od tikvica, ranije pripremljeni umak i Vegetu Natur pa sve dobro promiješajte. Zatim dodajte graha, mrkvu, edamame mahune, nasjeckani luk i češnjak te pustite da se sve zajedno pirja 2 min kako bi se okusi povezali. Bogato pospite kikirikijem i peršinom ili, pak, korijanderom.
Savjet: Po želji, možete dodati i drugo povrće, a poslužite s kriškama limete.
'ONE POT' JUHA OD BUČE I CURRYJA
Vrijeme pripreme: 30 min
Potrebni sastojci: 2 žličice maslinovog ulja, 2 luka, 3 režnja češnjaka, 1 žlica svježeg đumbira, 3 žlice curry paste*, 2 šalice jušnog temeljca, 2 žlice maslaca od kikirikija, 450 g bundeve, 1 žličica šećera, 1 žlica Vegete Natur, 400 ml kokosovog mlijeka
Prvo bundevu uz pomoć električne sjeckalice ili štapnog miksera usitnite dok ne postane kaša. U velikom loncu na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane proziran. Dodajte češnjak i đumbir i zajedno pirjajte još minutu, dok ne zamirišu. Umiješajte curry pastu. Dodajte maslac od kikirikija, a potom i 1/3 jedne šalice jušnog temeljca te sve dobro promiješajte. Potom dodajte 450 g prethodno napravljene kaše od buče, kokosovo mlijeko, šećer i Vegetu Natur te ulijte sav preostali jušni temeljac. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Uronite štapni mikser u smjesu i usitnite ju u pire dok ne postane potpuno glatka, dodajući malo kokosovog mlijeka ako je previše gusta.
Savjet: Za bolji okus i poslužite juhu sa sjeckanim pečenim kikirikijem ili nekim drugim sjemenkama po želji, te sitno nasjeckanim svježim peršinom uz dvije žlice grčkog jogurta.
*Kako napraviti curry pastu?
Potrebni sastojci: 3 žlice sjemenki korijandera, 2 žlice sjemenki kima, 1 žlica sjemenki gorušice, 1 žličica sjemenki komorača, 1 žličica zrna crnog papra, 1 žličica mljevene kurkume, 1 žličica mljevenog cimeta, 1 žličica paprike, 1 sušena čili papričica, oguljen i sitno nariban komadić svježeg korijena đumbira veličine palca, 1 žličica Vegete Natur, 4 sitno naribana režnja češnjaka, 1 žlica pirea od rajčice, 4 žlice jabučnog octa, par žlica biljnog ili suncokretovog ulja
Sjemenke i zrna papra stavite u suhu tavu na umjerenu vatru. Pecite oko 3 min, često miješajući, dok sjemenke gorušice ne počnu iskakati, a ostale sjemenke postanu zlatne i aromatične. Odvojite ih u zdjelu i ostavite da se ohlade nekoliko minuta. Dodajte kurkumu, cimet, papriku, sušeni čili i Vegetu Natur u tučak i mort. Dodajte ohlađene tostirane začine i sve zajedno sameljite u fini prah. Potom dodajte naribani đumbir, češnjak, pire od rajčice i ocat te sve dobro promiješajte da dobijete pastu. Možete ju odmah koristiti ili pohraniti u staklenci. Ako je ne namjeravate odmah potrošiti, pastu u staklenici prelijte uljem kako bi duže trajala.
'ONE PAN' KOZICE S KVINOJOM
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Potrebni sastojci: 5 žličice maslinovog ulja, 1 kg očišćenih kozica, 2 žlice Vegete Natur, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 šalica nekuhane kvinoje, 2 šalice jušnog temeljca, 1 veći limun ili limeta, pola šalice nasjeckanog svježeg peršina
U velikoj tavi zagrijte 3 žličice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kozice pa pospite s 1 žlicom Vegete Natur. Pirjajte dok kozice ne budu gotove, oko 3 min. Odmah ih izvadite na tanjur kako se ne bi prepekle. Zagrijte preostale 2 žličice maslinovog ulja u istoj tavi, pa dodajte luk. Pustite da se kuha dok luk ne počne omekšavati, oko 5 min. Dodajte češnjak pa čim počne puštati miris dodajte kvinoju i drugu žlicu Vegete Natur pa sve zajedno promiješajte i ostavite da se prožima 2 min. Ulijte jušni temeljac, pa pojačajte vatru i kuhajte do vrenja. Nakon što zavrije, poklopite i smanjite na laganu vatru. Pustite da se krčka dok kvinoja potpuno ne omekša, 12 do 15 min. Limun iscijedite, a ostatak narežite. Potom direktno u tavu ubacite kriške limuna i ulijte limunov sok te dodajte pola pripremljene količine peršina. Sve dobro promiješajte te dodajte kozice pa pospite ostatkom svježeg peršina.
Savjet: Poslužite toplo, uz žlicu grčkog jogurta i zdrave kruščiće.
Smislite kreativnu (ne)zgodu i Vegeta Natur vas nagrađuje
Baš kao što su 'one pan' jela fina i jednostavna, bogata svim hranjivim sastojcima, takva je i Vegeta Natur. Ona je rješenje za svaku kulinarsku avanturu jer sadrži sve ono najbolje od prirode – 9 vrsta suncem okupanog povrća, morsku sol iz Jadrana i pažljivo odabrane začine. Dakle, umjesto da se borite i eksperimentirate s raznim vrstama, količinama i kombinacijama začina u svojim brzim 'one pan' jelima, samo dodajte Vegetu Natur koja sadrži već sve što vam je potrebno kako bi vaše jela učinili još ukusnijima.
Vegeta Natur sadrži prirodne sastojke koje poznajemo i razumijemo. Oni nam daju sigurnost da će sva jela imati odličan okus pripremljen samo s vrhunskim prirodnim sastojcima jer Vegeta Natur ne sadrži dodatne pojačivače okus, a pogodna je i za vegane.
Domaće povrće koje Vegeti Natur daje prepoznatljivi okus nije savršeno oblikovano, kao sa slike, već zato što je prirodno, često je nepravilno i kvrgavo, onakvo kakvo ga je sama priroda stvorila.
S tim na umu, Vegeta Natur pokrenula je nagradni natječaj koji nosi naziv „Kvrgave zgode” jer svi se mi ponekad nađemo u kvrgavim situacijama, a često se u njih ubacimo jer nešto neobično izjavimo.
Nagradni natječaj provodi se u dva kruga, od 7. do 30. rujna te od 1. do 30. listopada 2021. Potrebno je odgovoriti na tri kratka pitanja (mjesec rođenja, najdraže povrće, prvo slovo imena). Tvoji odgovori pripremit će vam jednu kvrgavu situaciju, a vi tu dobivenu (ne)zgodu trebate iskoristiti kao temelj za kratku priču. Najkreativniji autori bit će nagrađeni! U prvom krugu možete osvojiti Mountain bike giant i pet Vegeta poklon paketa, a u drugom krugu Samsung Galaxy fold i pet Vegeta poklon paketa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....