Ova rolada vrlo lako mogla bi postati ultimativna slastica za ljubitelje maka. Napravite jednostavan biskvit u koji ste dodali nekoliko žlica maka i po želji ga dodatno aromatizirajte, primjerice, limunovim sokom. Kada je gotov, premažite ga klasičnom kremom na bazi mlijeka, žumanjaka i pudinga od vanilije, a zatim sve zajedno obilno posipajte makom.
Osim limuna, uz vaniliju i mak dobro će se složiti i naranča, a u slučaju da vam je pri ruci i mahuna tonke, svakako razmislite da je dodate u kremu ili biskvit. Također, biskvit možete premazati omiljenim džemom, a tek zatim kremom. Na taj način dodat ćete mu osvježavajuću komponentu koja će ga učiniti još ukusnijim.
Recept potražite u nastavku.
Za biskvit će vam trebati:
4 jaja
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žlice mlake vode
3 žlice glatkog brašna
4 žlice mljevenog maka
prstohvat praška za pecivo
Za kremu:
500 ml mlijeka
4 žumanjka
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
2 žlice brašna
100 g šećera
50 g omekšalog maslaca
Priprema:
U posudu za miksanje stavite jaja te ih pjenasto umutite, dodajte šećer, vanilin šećer i miksajte. Zatim dodajte žlicu po žlicu mlake vode, brašno, mak i prašak za pecivo. Smjesu izlijte u veliki plitki pravokutni lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite oko 18 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice te ga odmah zarolajte i pustite da se ohladi. U međuvremenu skuhajte kremu. U posudu za kuhanje stavite mlijeko, žumanjke, šećer i vanilin šećer te promiješajte pjenjačom. Umiješajte puding i brašno. Dobro promiješajte da nema grudica. Stavite posudu na laganu vatru te uz neprestano miješanje skuhajte kremu. Kada se zgusne, kuhajte još oko 5 minuta. Maknite posudu s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica. Pustite da se dobro ohladi.
Omekšali maslac kratko izmiksate te dodajte malo po malo kreme da se sve sjedini u finu glatku smjesu. Ohlađeni biskvit lagano odrolajte, premažite kremom i opet zarolajte. Cijeli biskvit premažite kremom, posipajte makom i stavite u hladnjak da se malo ohladi prije posluživanja.