ZAROLAJ KOLAČ

Obožavamo mak, a ova rolada s kremom od vanilije jedan je od naših omiljenih deserata

 Berislava Picek/Cropix
Slavica Šagolj otkrila nam je recept za kremastu roladu s makom i vanilijom. Jednom kad je napravite, svi će vas tražiti recept

Ova rolada vrlo lako mogla bi postati ultimativna slastica za ljubitelje maka. Napravite jednostavan biskvit u koji ste dodali nekoliko žlica maka i po želji ga dodatno aromatizirajte, primjerice, limunovim sokom. Kada je gotov, premažite ga klasičnom kremom na bazi mlijeka, žumanjaka i pudinga od vanilije, a zatim sve zajedno obilno posipajte makom.

Osim limuna, uz vaniliju i mak dobro će se složiti i naranča, a u slučaju da vam je pri ruci i mahuna tonke, svakako razmislite da je dodate u kremu ili biskvit. Također, biskvit možete premazati omiljenim džemom, a tek zatim kremom. Na taj način dodat ćete mu osvježavajuću komponentu koja će ga učiniti još ukusnijim.

Recept potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Za biskvit će vam trebati:

4 jaja

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

3 žlice mlake vode

3 žlice glatkog brašna

4 žlice mljevenog maka

prstohvat praška za pecivo

Za kremu:

500 ml mlijeka

4 žumanjka

1 vanilin šećer

1 puding od vanilije

2 žlice brašna

100 g šećera

50 g omekšalog maslaca

Priprema:

U posudu za miksanje stavite jaja te ih pjenasto umutite, dodajte šećer, vanilin šećer i miksajte. Zatim dodajte žlicu po žlicu mlake vode, brašno, mak i prašak za pecivo. Smjesu izlijte u veliki plitki pravokutni lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite oko 18 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice te ga odmah zarolajte i pustite da se ohladi. U međuvremenu skuhajte kremu. U posudu za kuhanje stavite mlijeko, žumanjke, šećer i vanilin šećer te promiješajte pjenjačom. Umiješajte puding i brašno. Dobro promiješajte da nema grudica. Stavite posudu na laganu vatru te uz neprestano miješanje skuhajte kremu. Kada se zgusne, kuhajte još oko 5 minuta. Maknite posudu s vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvara kožica. Pustite da se dobro ohladi.

Omekšali maslac kratko izmiksate te dodajte malo po malo kreme da se sve sjedini u finu glatku smjesu. Ohlađeni biskvit lagano odrolajte, premažite kremom i opet zarolajte. Cijeli biskvit premažite kremom, posipajte makom i stavite u hladnjak da se malo ohladi prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:28