Spremni za blagdane

Obožavamo dobar, sočan kuglof, a ovo su 3 recepta po kojima nam uvijek ispadne baš takav

Izvucite iz ormarića kalup za ovu slasticu i bacite se na pripremu prave zvijezde stola

Ako vam se posrećilo i ove ste jeseni na popustu napokon ugrabili odličan kalup za kuglof ili već imate svoj omiljeni kalup od kojeg se ne odvajate tijekom blagdana, imamo tri dobra prijedloga kako ga iskoristiti! Zašto ne biste pripremili smjesu za kuglof po receptima naše suradnice i stilistice Slavice Šagolj?

image
Fortyforks/Getty Images/istockphoto

Meki, sočni i aromatični kuglof s kakaom i narančom podsjeća na mramorni kolač, a kombinacija s pireom od buče odlična je i za manje verzije ovog deserta, iako se nitko neće buniti ni ako složite veliki kuglof od te smjese.

image
Alvarez/Getty Images

U svoj kuglof uvijek možete ubaciti kockice čokolade, suho voće ili usitnjene oraščiće, a dodatnu aromu ovom biskvitnom kolaču dajte naribanom koricom naranče ili limuna, dodatkom cimeta i muškatnog oraščića, vanilije ili tonke.

KUGLOF S NARANČOM

image
Marko Miščević/Cropix

Kuglof sa suhim voćem

150 ml mlakog mlijeka
21 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
500 g brašna
100 g šećera
3 veća jaja
180 g otopljenog maslaca
6 žlica amaretta
pola žličice soli
1 žličica naribane korice limuna
300 g miješanog suhog voća (brusnice, grožđice, suhe marelice, suhe smokve, višnje, ananas)
masnoća za premazivanje kalupa
šećer u prahu za posipanje

image
Berislava Picek/Cropix

Mlijeko, svježi kvasac i šećer pomiješajte u posudi i pustite da se kvasac aktivira i zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno i sol te promiješajte. U drugoj posudi miksajte jaja i šećer, a kada se zapjene, lagano ulijte otopljeni maslac. Smjesi brašna dodajte aktivirani kvasac i jaja sa šećerom i maslacem. Zamijesite glatko tijesto. Posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena. Tijesto se mora udvostručiti. Premijesite ga i dodajte miješano suho voće koje ste usitnili na jednake kockice. Lagano mijesite da se voće rasporedi po cijelom tijestu. Kalup premažite masnoćom i stavite u njega tijesto. Opet prekrijte i kuhinjskom krpom i pustite da se diže opet oko sat vremena. Kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 - 45 minuta na 175 °C. Pečeni kuglof izvadite iz kalupa te prije serviranja ukrasite šećerom u prahu.

SOČNI KUGLOF OD BUČE

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:08