RECEPT DANA

Obožavaju je Hrvati, Talijani i Slovenci: Pripremite kupus, krumpir i grah, danas radimo jotu!

 Berislava Picek/Cropix/
Ovo jelo na žlicu obožavaju i Talijani i Slovenci, a kod nas je najpopularnija varijanta ona istarska

S početkom jeseni, na svoj smo jelovnik ponovno uvrstili omiljeni kiseli kupus. Osim pečenog s kobasicama i krvavicama, posebno ga obožavamo na žlicu pa se tako često upuštamo u pripremu varijante kiselog kupusa s grahom te je na našem stolu nezaobilazna upravo jota.

Riječ je o jelu koje se u različitim varijantama priprema u različitim dijelovima Europe, poput primjerice Italije gdje nosi naziv minestra di crauti ili jota triestina ili pak Slovenije gdje se, baš kao i kod nas, naziva jota. No, baš kao što postoje različite varijante ovog jela izvan granica Hrvatske, tako postoje i kod nas gdje se verzije jote razlikuju od regije do regije. Ipak, kiseli kupus, grah i krumpir u svim su varijantama glavni sastojci, a nekako najpoznatija je istarska jota.

image
Berislava Picek/Cropix/

Pri nedavnom posjetu braći Benvenuti, njihova nam je majka, Mirjana Benvenuti, ispričala kratku priču o joti iz istarskog Kaldira pa smo tako, između ostalog, saznali kako se ovo jelo s kiselim kupusom ovdje poslužuje uz palentu te kako nije toliko jušno kao u drugim krajevima.

"Mi je delamo tako da dinstamo luk narezan na listiće, skuhamo grah, kiseli kapus sa suhim mesom, dodamo pešt od bijelog dijela pancete i češnjaka i sve zajedno pomiješamo sa skuhanim krumpirom. Uz to ide prava palenta od krupice koja se kuha najmanje pola sata. Jota je takva kod nas, inače je drugdje više jušna, ali tu u Kaldiru ne morete jesti drugu jotu", ispričala nam je Mirjana Benvenuti dok je jotu pripremala na starom špakeru na drva, u kuhinji iznad slavne vinarije.

image
Berislava Picek/Cropix/

Kaldirski ručak pogodan za hladnije dane tako je poslužen u formi prave, krupno mljevene palente, preko nje dolaze luk i parmezan, a potom i jota koja se zatim obilno zalijeva dobrim maslinovim uljem.

Iako se obično priprema od suhog graha koji je dan prije same pripreme potrebno namočiti, a zatim kuhati na klasičan način, kao kod pripreme bilo kojeg drugog jela s grahom, za bržu varijantu ovog jela, poslužiti se možete i unaprijed kuhanim grahom. Također, u slučaju da ne volite jela koja su previše kisela i slana, dio kupusa koji koristite možete isprati hladnom vodom, no svakako ga prije probajte pa tek zatim donesite odluku. Umjesto kupusa koristiti možete i repu. Također, umjesto svinjskih rebara, u jotu možete staviti i buncek, a za jači okus dodati možete i dimljene kobasice.

U nastavku ostavljamo recept za jednu od varijanti jote.

Trebat će vam:

50 g rezanog kiselog kupusa

250 g krumpira

200 g graha

250 g suhih svinjskih rebara

80 g sušene slanine

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

list lovora

žlica koncentrata rajčice

sol, papar

Priprema:

Grah ostavite namakati preko noći u vodi i drugi dan ocijedite. Stavite ga u hladnu vodu i kratko prokuhajte, ocijedite i ponovno stavite kuhati. Sitno nasjeckajte luk i slaninu te ih kratko zapržite na ulju. Dodajte češnjak, lovorov list, koncentrat rajčice. Dodajte kiseli kupus, a zatim dodajte temeljac ili vodu. U lonac ubacite krumpir nasjeckan na kockice, kuhani grah i meso pa kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju. Začinite soli, paprom i drugim začinima po želji. Po potrebi i vlastitom ukusu, dodati možete i zapršku. Probajte, pa prema želji dodajte još papra i soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:22