DOBRA IDEJA

NEŠTO SLATKO ZA MALI PETAK: Tradicionalna makovnjača je super, ali ova kremasta mak torta joj je zaista ozbiljna konkurencija!

Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati zbog kojeg ćete željeti da je svaki dan mali petak!

ZA BISKVIT:

3 bjelanjka
3 žlice šećera
6 žlica mljevenog maka
1 žlica brašna
prašak za pecivo
svježe voće po izboru: marelice, breskve, kruške, višnje, šumsko voće ili nešto drugo, a umjesto voća možete pečeni biskvit premazati slojem pekmeza po izboru

ZA KREMU:

500 ml mlijeka
3 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije
35 grama gustina
120 grama šećera
250 grama mascarpone sira
150 ml vrhnja za šlag

Bjelanjke miksajte postupno im dodajući šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg. U posebnu posudu pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo, a onda to ručno umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim na to stavite voće koje ste odabrali pa biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-15 minuta. Ako umjesto voća koristite pekmez, onda ga premažite na ispečeni biskvit. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U mlijeko dodajte vaniliju pa zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi žumanjke pomiješajte s pola količine šećera i gustinom. U žumanjke dodajte nekoliko žlica tog zagrijanog mlijeka i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostatak šećera dodajte u mlijeko i još ga jednom zagrijte do vrenja. Smjesu sa žumanjcima dodajte u mlijeko i sve zajedno zagrijavajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se krema ne stisne. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi i prekrijte je prozirnom folijom. Kad se ohladi, u nju umiješajte mascarpone. Kremu stavite na biskvit od maka. Napravite šlag i rasporedite ga po kremi, a zatim tortu stavite na hlađenje i tako hladnu ju režite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 14:00