VRIJEME JE ZA BABKU

Nedjelja je dan za dizano tijesto! Danas radimo sočan, aromatičan kruh s cimetom, a znamo i gdje ga u Zagrebu možete kupiti

Ovu slasticu mnogi znaju samo kao onu oko koje su raspravljali Jerry i Elaine iz Seinfelda

Sezonu cimet rolica i službeno smo otvorili receptom za najmekše primjerke, a sada je na redu babka. Isprepleteni meki, sočan kruh s cimetom jedna je od naših omiljenih jesenskih poslastica, još otkad smo prvi put gledali epizodu legendarnog Seinfelda, u kojoj se Elaine i Jerry, prije odlaska na večeru, nađu u slastičarnici u želji da domaćinima kupe babku. No, kao i uvijek, postoji problem. On nastaje kada se zadnja čokoladna babka rasproda pred njihovim očima.

image
Veselovaelena/Getty Images

Iako pokušavaju pronaći slasticu koja bi mogla zamijeniti čokoladnu babku, niti jedna se ne čini dovoljno dobrom sve dok, na kraju, u vitrini ne ugledaju babku s cimetom i odluče je kupiti. Bez da vam previše pokvarimo nastavak epizode, reći ćemo samo da smo, nakon što smo je odgledali, još neko vrijeme intenzivno razmišljali o babki s cimetom, a uskoro zatim je i napravili kod kuće. I nismo pogriješili, jer u pitanju je aromatičan kruh koji je teško nadmašiti.

Gdje u Zagrebu kupiti babku s cimetom?

Babku s cimetom u Zagrebu možete kupiti u Noel Bread&Deli pekarnici, i to na nekoliko lokacija - na trgu Drage Iblera, u Masarykovoj, Vlaškoj i u popa Dukljanina. U Noelovoj pekarnici rade je od kiselog tijesta, a kombinaciji dodaju i bademe. Osim u samim pekarnicama, naručiti je možete i dostavom. Komad će vas koštati 3,40 eura.

Babka je inače poslastica koja potječe iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine, a nekada se radila od ostataka tijesta od kojeg se radio kruh challah. Ostacima bi se dodali orašasti plodovi i sušeno voće i od tijesta bi se plele pletenice. Kasnije je najpopularnija postala varijanta s čokoladom, a potom i s cimetom, recept za koju vam danas ostavljamo u nastavku. Preuzeli smo ga iz video recepta blogera Binging With Babish.

Trebat će vam:

120 ml toplog mlijeka

1 paketić suhog kvasca

70 g šećera

510 g brašna

1 žličica soli

ribani muškatni oraščić

4 veća jaja

12 žlica maslaca

Za šećerni sirup:

200 g šećera

235 ml vode

Za punjenje:

4 žlice cimeta

200 g smeđeg šećera

227 g maslaca

Priprema:

Mlijeko zagrijte na otprilike 43 stupnja, dodajte kvasac, prstohvat šećera i pustite da stoji 10 do 15 minuta dok se ne zapjeni. Za to vrijeme u većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i muškatni oraščić. Pomiješajte pa dodajte dignuti kvasac. Miješajte jednu minutu, tek toliko da se sastojci sjedine. Dodajte jaja i mijesite još pet minuta ili dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki. Dodajte polovicu maslaca, i mijesite još 5 do 7 minuta. Dodajte ostatak maslaca i povremeno dodajte još brašna, u slučaju da tijesto postane previše ljepljivo. Tijesto formirajte u kuglu, stavite u posudu koju ste premazali maslacem, prekrijte čistom krpom i stavite na toplo mjesto ili zagrijanu otvorenu pećnicu. Pustite da se diže sat i pola. Tijesto izvadite iz posude, šakom istisnite zrak iz njega pa ga prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 4 sata ili preko noći. Napravite sirup za premazivanje babke tako da pomiješate šećer i vodu i kuhate dok se šećer ne rastopi i dok ne dobijete sirup.

Za punjenje pomiješajte cimet, šećer i otopljeni maslac dok ne dobijete pastu.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite ga na pola. Svaki komad tijesta razvaljajte na pravokutnik. Po svakom dijelu premažite nadjev po želji tako da na rubovima ostavite malo mjesta. Zarolajte i svaku štrucu stavite u zamrzivač na 15 do 20 minuta. Nakon toga tijesto izvadite iz zamrzivača i prerežite štrucu na pola. Isprepletite, stavite u kalup za kruh koji ste najprije premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pustite da se diže jedan i pol sat, a zatim pecite 30 do 40 minuta u 190-200 stupnjeva. Kada babku izvadite iz pećnice, stavite je na rešetku za hlađenje i premažite šećernim sirupom. Pustite da se ohladi, narežite na kriške i poslužite.

Dodatan savjet!

Punjenju od cimeta uvijek možete dodati i grožđice, omiljeni džem, druge začine po želji, komadiće čokolade ili orašaste plodove. Također, ako babku ne pojedete isti dan, kada je još svježa i meka, idući dan je možete tostirati, a dobra ideja bit će od nje napraviti i pohani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 06:02