Fermentirano osvježavajuće piće kvas (eng. kvass) potječe iz istočnoeuropske, slavenske tradicije, a najviše ga piju u Rusiji i Ukrajini. Toliko je popularno da je njegovu proizvodnju i distribuciju u Rusiji preuzela Coca-Cola! Kao nusproizvod fermentacije, sadrži mali udio alkohola, do 1,5%, ali ga piju i djeca i odrasli. Smatra se vrlo zdravim napitkom jer sadrži žive kulture probiotskog djelovanja, niz B vitamina i mnoge važne minerale.
Svatko ga vrlo lako može napraviti doma. Tradicionalno, kvas se radi od starog domaćeg raženog kruha, ali bit će dobar i pšenični. Svoj kvas napravio sam od ostatka raženog kruha koji sam ispekao s raženim starterom (recept potražite u najnovijem broju magazina Dobra hrana). Tri šnite tog već starog kruha narezao sam na kockice i zapekao ih u pećnici nekoliko minuta, dok malo nisu potamnjele. Zatim sam ih ubacio u veću staklenku (2 l) i prelio mlakom izvorskom vodom (može i obična) - ne smije se napuniti do vrha jer će preko noći iskipjeti. Umiješao sam 4 pune žlice šećera i dodao žlicu raženog startera (nije obavezno) i ovlaš poklopio.
U drugu sam staklenku dodao i dvije narezane cikle koje su mu dale krasnu ružičastu boju. Nakon tri dana na sobnoj temperaturi, kad mi je okus, odnosno omjer kiselosti i slatkoće odgovarao, procijedio sam kvas i spremio ga u frižider. Kvas je zabavno piće. Kad ga pijem, uvijek se smijem.
Ovu, kao i druge zanimljive priče o kruhu potražite u najnovijem izdanju magazina Dobra hrana koji je trenutno na kioscima. Ne propustite još jedno kolekcionarsko izdanje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....