Tradicionalno se istarski bucolaji nakon pečenja umaču u toplo mlijeko i uvaljaju u šećer, no mogu se i puniti različitim voćnim i mliječnim kremama, što je ovom prilikom pokazao chef Ivan Ergović koji je ovom prilikom bucolaje napunio nadjevom od borovnica i kremom na bazi mascarponea. Isprobajte ovaj recept i kombinirajte svoje omiljene kreme s mekim tijestom bucolaja.
BUCOLAJ S BOROVNICAMA I KREMOM OD MASCARPONEA
Za tijesto:
500 g brašna
3 žumanjka
100 g šećera
250 ml mlijeka
75 g svinjske masti
40 g kvasca
1 vanilin šećer
korica limuna
malo soli
mlijeko za umakanje
Za nadjev od borovnice:
150 g borovnica
75 g šećera
sok pola limuna
Za kremu:
200 g vrhnja
30 g šećera u prahu
125 g mascarponea
mahuna vanilije
Za dekoraciju:
prah od maline
Istucite jaja i šećer. Dodajte brašno, mlijeko, mast, kvasac i koricu limuna. Zamijesite i pustite da se diže 45 minuta.
Razdijelite tijesto u bule od 45 grama i oblikujte ih. Pustite da se dižu još 15 do 20 minuta.
Pecite na 180°C 15 minuta. Zagrijte mlijeko.
Dok su topli, umočite kratko svaki bucolaj u vruće mlijeko te stavite sa strane da se osuše i ohlade. Mlijeko će pecivu dati sjaj.
Dok se bucolaji hlade, u lončiću zagrijte borovnice, šećer i sok pola limuna dok ne proključaju. Maknite s vatre i stavite da se ohlade. U posudi izmiksajte vrhnje, šećer u prahu, sjemenke i mahune vanilije i mascarpone sve dok ne dobijete ujednačenu kremu.
Kad se bucolaji ohlade, razrežite ih do pola te nadjenite prvo s borovnicama, a zatim i kremom od mascarponea.
Pomoću žlice zagladite kremu. Po želji ukrasite prahom od maline.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....