I zato ih obožavamo. Iskopali smo za vas recepture za najslavnije mješavine začina na svijetu, na vama je samo da pripremite svoj mužar, tavicu i blender i bacite se na ovaj, ne uopće zahtjevan, posao pripreme domaćih mješavina najfinijih začina!
Talijanska mješavina začina
2 žličice sušenog bosiljka 2 žličice sušenog origana 2 žličice sušene majčine dušice 2 žličice sušenog mažurana 1 žličica sušenog ružmarina 1 žličica sušene kadulje |
Sve sastojke pomiješajte u blenderu i ''blendajte'' 1 minutu.
Grčka mješavina začina
2 žličice soli 2 žličice češnjaka u prahu 2 žličice sušenog bosiljka 1 žličica mljevenog cimeta 2 žličice sušenog origana 1 žličica svježe mljevenog papra 1 žličica sušenog peršina 1 žličica sušenog ružmarina 1 žličica sušenog kopra 1 žličica sušenog mažurana 1 žličica kukuruznog škroba pola žličice sušene majčine dušice pola žličice mljevenog muškatnog oraščića |
Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklene teglice.
Mješavina začina za pitu od jabuka
4 žličice mljevenog cimeta 2 žličice mljevenog muškatnog oraščića 1 žličica mljevenog kardamoma |
Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklenke.
Čili prah
2 žličice mljevene slatke paprike 2 žličice origana 1 i pol žličica kumina 1 i pol žličica češnjaka u prahu pola žličice kajenskog papra |
Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklenke.
Ras El Hanout
1 žličica soli 1 žličica mljevenog kumina 1 žličica mljevenog đumbira 1 žličica mljevene kurkume pola žličice mljevenog cimeta pola žličice svježe mljevenog papra pola žličice svježe mljevenog bijelog papra pola žličice mljevenih sjemenki korijandera pola žličice kajenskog papra pola žličice mljevenog muškatnog oraščića prstohvat mljevenih klinčića |
Sve sastojke usitnite u blenderu i spremite u staklenke.
Mješavina začina za piletinu
1 žličica sjemenki celera 1 žličica soli 1 žličica paprike 1 žličica češnjaka u prahu 1 žličica sušene majčine dušice 2 žličice sušene kadulje 1 i pol žličica svježe mljevenog papra 1 i pol žličica sušenog ružmarina pola žličice kajenskog papra |
Sve sastojke usitnite u blenderu i spremite u staklenke.
Domaća začinska sol
1 i pol šalica morske soli ¼ šalice svježeg ružmarina ¼ šalice svježe majčine dušice |
Sve sastojke usitnite u blenderu. Sol zatim rasprostrite na protvan i sušite ju oko 2 sata. Spremite ju u staklenke.
Libanonskih sedam začina
2 žličice svježe mljevenog papra 2 žličice mljevenog kumina 2 žličice mljevene slatke paprike 2 žličice mljevenog korijandera 2 žličice mljevenih klinčića 2 žličice mljevenog muškatnog oraščića 2 žličice mljevenog kardamoma |
Sve sastojke pomiješajte i spremite u staklenke.
Tunižanska harissa
300 g sušenih čili papričica 60 g svježeg češnjaka 160 g sjemenki kima 1 žličica mljevenih sjemenki korijandera 2 žličice soli |
Čili papričicama odvojite stabljike i sjemenke. Namočite ih u hladnoj vodi na 20 minuta te ih zatim ocijedite. Papričice, češnjak, kim, korijander i sol stavite u mužar i tucite dok ne dobijete pastu. Harissu stavite u staklenke, a na vrh ulijte malo ulja kako biste zadržali svježinu. Držite u hladnjaku.
Vanilin šećer
400 g šećera 1 cijela mahuna vanilije |
Šećer stavite u staklenu posudu koju možete zatvoriti. Mahunu vanilije izrežite po dužini i iz nje sastružite sjemenke. Umiješajte ih u šećer te dodajte i mahunu. Pustite da stoji minimalno tjedan dana.
Garam masala
30 g sjemenki kumina 3 žličice sjemenki korijandera 3 štapića cimeta 5 lovorova lista 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića 5 zvjezdica anisa 14 zelenih mahuna kardamoma 1 žličica klinčića 1 žličica svježih zrna crnog papra |
Sjemenke kumina, sjemenke korijandera, štapiće cimeta, lovorov list, muškatni oraščić, anis, kardamom, klinčić i zrna papra tostirajte u tavi oko 8 minuta na laganoj vatri. Pustite da se mješavina ohladi te ju zatim usitnite u blenderu i fini prah.
Kineskih pet začina
5 žličica cijelih klinčića 5 žličica sečuanskog papra 5 žličica sjemenki koromača 5 žličica cimeta 5 žličica mljevenog zvjezdastog anisa |
U mužaru usitnite sve začine i pospremite u staklenu posudu.
Jamajkanski curry prah
2 žličice sjemenki korijandera 2 žličice sjemenki kumina 2 žličice sjemenki anisa 5 žličica mljevene kurkume |
Sjemenke korijandera, kumina i anisa tostirajte u tavi na slaboj vatri oko 8 minuta. Pustite ih da se ohlade pa ih usitnite u mužaru. Pomiješajte ih s mljevenom kurkumom i stavite u staklene posudice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....