Zdrava poslastica

Napravite kremasti smoothie, topli napitak i čaj s mirisnim pireom od bundeve

 Saschanti/Getty Images/istockphoto
Bundevu možete iskorisiti i u raznim toplim ili hladnim napitcima, a osnova svih je ukusan mirisni pire od bundeve obogaćen začinima

S dolaskom hladnijih dana ništa ne pruža više ugode od ušuškavanja pod dekicu sa šalicom toplog ukusnog napitka. Odličan izbor za ovaj scenarij su i razni kremasti napitci ili smoothie od bundeve koji su postali posebno omiljeni tijekom jesenske sezone kada su bundeve najsočnije i najukusnije.

Postoje razne varijacije ovih napitaka, a o najpoznatijem pumpkin spice latteu smo nedavno već pisali. No, ako niste ljubitelj kave, bundevu možete iskorisiti i u drugim toplim ili hladnim napitcima, a osnova svih je ukusan mirisni pire bundeve obogaćen začinima koji se može kupiti, ali ga isto tako vrlo jednostavno možete pripremiti i sami.

image
Mizina/Getty Images/istockphoto

Od začina će vam trebati cimet, muškatni oraščić, klinčić i đumbir, a sam postupak je vrlo jednostavan. Ispecite u pećnici butternut tikvu i kada potpuno omekša izvadite je iz pećnice, njezino meso ubacite u blender i usitnjavajte dok ne dobijete glatku smjesu. Potom, dodajte mlijeko ili zamjenu za mlijeko, gore navedenu mješavinu začina, med ili javorov sirup i sve sastojke još jednom dobro izmješajte u blenderu kako bi dobili kremasti pire. Ovako pripremljen napitak od bundeve ulijte u teglice, čvrsto zatvorite i tako ih možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku.

Od pirea možete napraviti i klasični napitak od bundeve. Pomiješajte pire od bundeve s mlijekom, javorovim sirupom ili medom, potom zagrijte i poslužite vruće. Želite li kremastiju verziju ovog napitka dodajte na vrh i malo tučenog slatkog vrhnja i pospite kakaaom u prahu.

image
Iulia Cozlenco/Getty Images

Postoji i veganska verzija ovog napitka u kojem mlijeko možete zamijeniti bademovim, zobenim ili mlijekom od indijskih oraščića, a ljubitelji čajeva mogu napraviti i začinjeni chai napitak od bundeve za dodatnu dubinu okusa. Crnom čaju dodajte pire od bundeva i dodajte mlijeko, slatko vrhnje, med ili agavin sirup, a dan možete započeti i ukusnim i hranjivim smoothijem od bundeve za koji vam donosimo vrlo kratak i jednostavan recept.

Smoothie od bundeve

image
Ansyvanych/Getty Images/istockphoto

Ovaj smoothie od bundeve možete napraviti od grčkog jogurta, mlijeka i pirea od bundeve, a prirema se na način da u blender ubacite pola šalice pirea od bundeve, dodajte pola šalice mlijeka po izboru (kravlje, bademovo, zobeno), čašicu grčkog jogurta, žličicu ekstrata vanilije, nekoliko kockica leda i u blenderu sve dobro izblendate i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:26